Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü mahallelerdeki vatandaşların, evlerinden eşyalarını almalarına müsaade edildi.


Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur'daki Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde güvenlik güçlerince terör örgütü PKK'ya yönelik sürdürülen operasyonlar sürüyor.

Terör saldırıları nedeniyle yasaktan önce mahalleden çıkararak, yakınlarının yanına veya kiraladıkları evlere yerleşen ailelerden bazıları, kaymakamlığa başvuruda bulunarak, eşyalarını almak istediğini bildirdi.

Ailelerin mağdur olmaması için talebin kabul edilmesinin ardından İzzetpaşa Caddesi'ndeki polis kontrol noktasından içeri alınan vatandaşlar, ev ve iş yerlerindeki eşyalarını çıkardı.

Mahalle sakinlerinden M.K (68), terör saldırıları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, saldırıların engellenmesi için devletin sokağa çıkma yasağı uygulaması ile operasyon düzenlediğini söyledi.

"PKK'lılar geldi huzur kalmadı"

"PKK'lılar mahalleye girmeseydi biz de bu hale gelmezdik. Camilerimizi yıkmışlar, evleri kurşunlamışlar. Onlar geldi huzur kalmadı" ifadesini kullanan M.K, şöyle konuştu:

"Başka bir semtte 900 liraya ev kiralamak zorunda kaldım. Emekli maaşımı da kiraya veriyorum. 3 çocuğum il dışında dışarıda okuyorlar. Bu maaşla onları nasıl okutacağım, perişan olduk. Bugün topluca eşyamızı almamıza izin verildi. Çok şükür eşyamıza fazla zarar gelmemiş. Biz huzur istiyoruz, barış istiyoruz."

"Artık son bulmasını istiyoruz"

Esnaf F.E ise (60), uygulamanın sürdüğü mahallede oturan anne ve babasını yaklaşık 50 gündür göremediğini dile getirerek, şunları aktardı:

"İzin alıp mahalleye gittim. Onları gördüğüm için rahatladım. Bütün evler yıkıldı. Kardeşim de ben de mahalleden çıkıp ev kiralamak durumunda kaldık. Barış olsun istiyoruz, savaş istemiyoruz. Artık son bulmasını istiyoruz. Esnaf olarak ben de perişan oldum. 50 gündür dükkanımı göremiyorum. Zarar var mı bilmiyorum. Üç çocuğum var, emekli parasıyla geçinmeye çalışıyorum."

"İnşallah devletimiz çözer"

F.E'de 2 çocuğunun başka ilçedeki okullarda eğitim görmek zorunda kaldığını söyledi.

Mahalledeki çok sayıda çocuğun ise okula gidemediğini vurgulayan F.E, şunları kaydetti:

"Okulları yakmışlar. Çocuklarımız okusun istiyoruz. Onlar da hakim, savcı, avukat ve öğretmen olsun. Niye olmasınlar ki? Rahattık, huzurluyduk. Ne olacak halimiz? İnşallah devletimiz çözer. Devletimiz çözmezse kimse çözemez. Umutluyuz, Allah'ın izniyle çözer."

"Okulumuzu yaktılar"

Lise öğrencisi A.P, bugüne kadar huzur içerisinde yaşadıkları evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirerek, babasının inşaat işçisi olması dolayısıyla ekonomik sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Okulu kapalı olduğu için yarın karne alamayacağını işaret eden A.P, "Okulumuzu yaktılar, hocalarımız korkudan gelemiyor. Öğretmen olmak istiyorum, çocuklara ders vermek istiyorum. Öğretmen olmayı hedefliyorum ama istemiyorlar" dedi.

AA