SOMA'daki maden kazası sonrasında son durum ölü sayısı artmaya devam ettiği yönünde. Dün 238 olan ölü sayısı bu sabah gelen son açıklamayla 282'ye yükseldi.

SOMA maden kazası tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Soma'da son durum ne Türkiye Soma'da yaşanan acı habere ağlıyor... Soma'da son durum ne? Bakan Taner Yıldız Soma'daki maden faciasında kaç işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı ve Maden faciası hakkında son dakika açıklamaları yaptı... 

Enerji Bakanı Taner Yıldız öğle saat 14.35'de de yeni bir açıklama yaptı. Ancak Yıldız yeni bir rakam vermedi. Zira şu saate kadar ceset çıkarılabilmiş değil. Yangının olduğu bölgeye hala ulaşılamadı. Dolayısıyla ölü sayısı değişmiş değil.

Türkiye tarihine en büyük maden faciası olarak geçen Soma'da canlı bulma umudu tükenmiş durumda. Tüm ekipler artık cesetleri çıkarmaya yönelmiş haldeler. Son 12 saatteki çalışmalarda madenden canlı çıkarılan olmadı.

Enerji Bakanı Yıldız öğle saatlerinde yeni bir açıklama yaptı ve yangının asıl noktasına ulaşmaya başladıklarını söyledi. Yangının tamamen söndürülmediğini belirterek bu gerçekleşince kurtarma faaliyetlerine hız vereceklerini söyledi. Taner Yıldız, yangın sebebiyle şu ana kadar yeni bir ceset çıkartamadıklarını açıkladı. Haliyle ölü sayısı değişmiş değil. Madendeki diğer cesetlere ulaşmakta güçlük çekiliyor.

İHMALE GÖZ YUMMAYIZ

Bakan Yıldız olayın faillerine ilişkin soruştarmayla ilgili de 'İster kamu sektörden ister özel sektörden, burada herkesin canı var. Kimsenin ihmaline göz yummayız. Soruşturma sonunda ortaya çıkacak" dedi.

MADENDE 2 NOKTAYA HALA ULAŞILAMADI

Facianın yaşandı madende 2 noktaya hala ulaşılabilmiş değil. Bugün o noktalarda çalışmalar yoğunlaştırılacak. O bölgelere girebilmek için de hava akımı değiştirilecek. Bakan Yıldız, "Ulaşılamayan 2 noktada işçi kardeşlerimizin olduğuna inanıyoruz. Tetkiklerimiz doğru çıktı" diyerek durumu özetledi.

SOMA'DA ÖLÜ SAYISI 500'Ü AŞACAK

Madende hala kaç işçinin olduğu tam olarak bilinmiyor. Başbakan Erdoğan dün yaptığı açıklamada 120 civarında işçinin içerde bulunduğunu söylemişti. Bu da ölü sayısına yönelik tahminleri 500 civarına çekti.

Soma'daki kurtarma çalışmalarına katılan işçi, CNN Türk'te maden ocağında gördüklerini anlattı. Maden ocağında gördüklerinin iç açıcı olmadığını söyleyen maden işçisi, gaz maskelerinin 45 dakika boyunca oksijen sağladığını anlattı.

Bu süre zarfında kurtulmayı başaranların dışında kurtulmanın mümkün olmadığını söyleyenmaden işçisi, hala çıkarılmayı bekleyen 200-250 cenazenin bulunduğunu iddia etti.

MADENDE MAHSUR KALAN İŞÇİLER SON NEFESLERİNİ SIRAYLA KULLANDILAR

Kurtarma çalışmalarının hızla devam ettiği madenin içerisinde, yangınının hemen ardından yürekleri dağlayan ayrıntılarda ortaya çıkmaya başladı. 45 dakikalık süre içerisinde dışırı çıkamayacaklarını anlayınca madencilerin 'Revir' olarak adlandırdıkları, ancak bu tür kazalarda 'Yaşam odası' olarak kullanılan yaklaşık 5 metrekarelik odaya sığındı. Odaya girip kapılarını üzerlerine kapatan 14 işçi, bu odadaki oksijen maskeleri ve oksijen tüpünden sağladıkları temiz havayı, sırayla kullanmaya başladı. Ancak yardım ekiplerinin gecikmesiyle, 14 işçi, saatlerce ölüme direndikleri yaşam odasında hayatlarını kaybetti.

15 YAŞINDA MI 19 MU?

Sosyal medyada Soma'daki maden faciasında 15 yaşında hayatını kaybettiği iddia edilen Cemal Yıldız'ın gerçek yaşı ortaya çıktı. İddialar sonrası Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Burada 15 yaşında bir çocuk çalıştırıldıysa ben istifa ederim. Bu iddiayı ortaya atanlar ıspatlayamazsa ne yapacaklar" diye acemal.jpgçıklama yapmıştı.

Bu iddianın peşine düşen Kanal D Haber, 15 yaşında olduğu iddia edilen Cemal Yıldız’ın evini buldu, anne ve babasıyla konuştu.

Aile, bugün toprağa verecekleri oğullarının 19 yaşında olduğunu, fiziken çok küçük göründüğünü bu nedenle dayısının da 15 yaşında demiş olabileceklerini söyledi.

140 KİŞİNİN MADENDEN MUCİZE KURTULUŞU

Soma maden kazasında ölümlerin yanı sıra mucize kurtuluşlarda yaşandı. 140 kişi 6 saat mahsur kaldıkları faciadan son anda kurtuldu.

soma-maden-kazasi.jpgKaza olduğunda onlar kömür madeninin en alt ocağındaydı. 140 kişi bir anda ölümün soğuk nefesini hissetti.

ÖLÜMÜ BEKLİYORDUM

Faciadan boruyu delip hava alarak kurtulan Fatih Ocay, "ölümü bekliyordum" diyerek o anda tanık olduklarını şu çarpıcı sözlerle özetledi;

-Başımızda teknikerler, mühendisler ve emniyetçiler de vardı. Tek tek isimlerimizle sayımızı belirledim. 143 kişi kaçamak noktasına sıkışmıştık. Emniyetçiler perdelemenin bizi idare edeceğini ve kurtulacağımızı düşünüyorlardı.

Ancak bu perdeleme bizi sadece 3,5 saat idare etti ve bu 3,5 saatte yardımımıza kimse gelmedi. Zehirli duman ilerliyordu. İlerleyen monoksitli dumanı iyiden iyiye hissetmeye başlamıştık. Gaz maskelerimizi kaçamağa gelmek için kullanmıştık. Dolayısıyla maskelerimiz de bitmişti.

ŞEHADET GETİRİP SEVDİKLERİNİ SAYIKLIYORLARDI

-Duman iyiden iyiye hissedilmeye başlayınca herkes ordan oraya kaçmaya başladı. Dua edenler, tekbir ve Kelime-i Şehadet getirenler vardı. Kimi de çocuklarının, sevgililerinin, eşlerinin ve ailelerini ismini sayıklıyordu.

Mucize kurtuluşların yanında bir de ekmek parası derdine ölümü kucaklayanlar var.

SOMA'daki maden faciasında ölen maden işçisi 34 yaşındaki Kenan Avcı'nın, 4 yıl önce 900 lira ücretle geçinemeyince Zonguldak'ta çalıştığı maden ocağından ayrılıp Soma'ya gittiği belirtildi.

-"Çoluk çocuk burada geçinemediler. Verilen para ancak karnına ve servis parasına gidiyordu. Orada daha rahattı. Daha çok kazanıyordu. Bin 600 lira alıyordu. Yeni araba aldı. Daha süremeden bu hale geldi. Çoluk çocuk bayramda buraya rahat gelmek için almıştı. Dişinden tırnağından artırıp aldı arabayı. Ama buraya gelmek nasip olmadı."

BAŞBAKANLIK MÜŞAVİRİNİN TEKMESİ SARSTI

Soma'da çekilen bir fotoğraf karesi büyük tepki topladı. Tekme atarken fotoğraflanan kişi Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel çıktı.Müşavirin Anne ve Eşine Küfür edilince Yerkel  dayanamadı

Sosyal medyada dolaşan görüntülerdeki kişinin kendisi olup olmadığı iddiasına dair “Siz misiniz?” sorusuna “Evet” diyen Yerkel, “Gereken açıklamayı yapacağım. Oradan ayrıntıları takip edebilirsiniz” dedi.