Milliyet gazetesinden Tolga Şardan ilginç bir iddiayı gündeme getirdi.
EGM İstihbarat Dairesi'ndeki kayıp cihazlarla ilgili incelemenin henüz sonuçlanmadığını ifade eden Şardan, incelemede, daha önce bazı dinleme cihazlarının kayıp olduğunun ortaya çıktığını belirterek, şimdi yine benzer biçimde başka cihazların da kayıp olduğu iddiasını gündeme taşıdı.

Şardan yazısında söz konusu iddiayı şu sözlerle dile getirdi:
Bilindiği gibi illerde valiliklerin çatısı altında faaliyet gösteren il özel idareleri zaman zaman il emniyet müdürlüklerinin ihtiyaçlarının karşılanması çerçevesinde valilerin talimatlarıyla bazı alım satımları gerçekleştiriyor.

Kulislere sızan bilgi ve iddialara göre, bu kapsamda, İstanbul İl Özel İdaresi'nin 2006-2011 yılları arasında hemen her yıl bütçesinden belirli bir miktar parayla İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi'nin kullanması amacıyla özel cihazlar satın aldığı ifade ediliyor.

Ankara'ya ulaşan iddiaya göre, İl Özel İdaresi'nin yurtdışından getirdiği cihazların büyük bölümü teknik dinleme ve izleme faaliyetlerinde kullanılan türde cihazlardan oluşuyor.
İstanbul'a özel cihazlar buharlaştı mı?
Bu cihazların arasında, havadan dinleme yapılmasını sağlayan bir ekipmanın bulunduğu belirtiliyor. Dinleme yapılmasının zorlaştığı alanlarda uçurulan bu sistem, konumlandığı alanda özel bir etki alanı yaratarak tespit edilen hedeflere yönelik telefon ve ortam dinlemesi gerçekleştirebiliyor.
İddiaya göre, süreç içinde, İl Özel İdaresi'nce alınan iki ayrı set, İstanbul Emniyeti'ne teslim ediliyor. Ayrıca; yine bu süreçte yurtdışından hedef takip ve izlemelerinde kullanılan özel donanımlı "obzervasyon" araçları getirtiliyor.
Bu cihazlar ve sistemlerden bir bölümünün, tıpkı Ankara'daki EGM İstihbarat Dairesi'nde olduğu gibi, "buharlaştığı" iddia ediliyor. Özellikle "gökyüzüne dinleme ağı atan" uçar sistem ile özel donanımlı takip araçlarının kayıplara karıştığı, bu cihazlar envanterde gözükmediği için "kaybedilmesinin" de daha kolay olduğu ifade ediliyor.
Bu konuda emniyet kulislerinde, buharlaşan obzervasyon araçları için "Kim bilir şu anda kimin garajındadır?" boyutunda yorumlar bile yapılıyor.

Anlaşılan o ki; daha önce Ankara'da olduğu gibi, müfettişler önümüzdeki günlerde İstanbul'da da kaybolan cihazların peşine düşmek zorunda kalacak.