Şili'nin kuzey sahili açıklarında 8.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem iki metrelik tsunami dalgalarına neden oldu. Şili'nin Pasifik Okyanusu sahilinin tamamı tahliye edildi.
Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin Şili'nin maden ihracatı yapılan ana liman şehri Iquique'nin 99 kilometre kuzeybatısında, deniz tabanının 10 kilometre altında meydana geldiğini duyurdu.

ŞİLİ'DE DEPREM ve TSUNAMİ- GALERİ

5 KİŞİ ÖLDÜ, ÇOK SAYIDA KİŞİ YARALANDI

Yerel saatle 20.46'da (TSİ 02.46) gerçekleşen depremde en az beş kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı.

Şili İçişleri Bakanı Rodrigo Penalillo, can kayıplarının kalp krizinden ya da enkaz altında ezilmeden kaynaklandığını söyledi. Depremin neden olduğu heyelanlar yüzünden yollar kapanırken, birçok binada da yangın çıktı.

6.2'LİK ARTÇI ŞOK

Depremin ardından en şiddetlisi 6.2 büyüklüğünde olmak üzere çok sayıda artçı şok yaşandı.

PERU VE EKVADOR İÇİN DE TSUNAMİ UYARISI YAPILDI

Depremin ardından Pasifik Okyanusu'nda oluşan iki metrelik tsunami dalgaları Şili kıyılarına ulaştı. Depremin hemen ardından ülkenin kıyı şeridinde yaşayanların acil tahliyesi istendi. Ayrıca Peru ve Ekvador için de tsunami uyarısı yapıldı.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin Şili ve Peru sahilleri için yaptığı uyarı sürüyor. Peru'nun Boca del Rio kentinden 200 kişi tahliye edildi.

Binlerce kişinin elektriksiz kaldığı, yüz binlerce Şilili'nin de geceyi sokakta geçirmek zorunda kaldığı ülkenin kuzey kesimlerindeki tahliye işlemleri sürüyor.

YOLLARDA UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Şili'de sahile yakın bölgelerde yaşayan binlerece kişi araçlarıyla ve yaya olarak yüksek kesimlere gidebilmek için yola çıktı. Yollarda uzun kuyruklar oluştu. Toprak kaymaları nedeniyle kapanan yollar tahliye işlemlerini aksatıyor.

300 KADIN MAHKUM KAÇTI

Depremin ardından kentindeki bir cezaevinden 300 kadının kaçtığı açıklandı. Yetkililer, bir uçak dolusu özel harekat biriminin, yağmalama olaylarının önlenmesi için bölgeye gönderildiğini belirtti.

2010 YILINDA DA 500'DEN FAZLA KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Geçen ay da şiddetli depremlerin meydana geldiği Şili, Pasifik Deprem Kuşağı'nda yer alıyor. Şili'de 2010'da meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki deprem ile ardından oluşan tsunamide 500'den fazla kişi ölmüş, 220 bin ev kullanılamaz hale gelmişti.

Şimdiye kadar ölçülen en büyük deprem de 1960 yılında Şili'de meydana gelmişti. 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.