Sur'da küçük bir alanda sıkışan teröristlerin arasındaki 7 üst düzey PKK'lıyı kurtarmak için her yolu deneyen HDP'liler önce sivil bahanesi uydurdu. Güvenlik güçlerinin “siviller istediği zaman çıkabilir, sürekli çağrı yapıyoruz” cevabı üzerine HDP'liler bu kez 20 teröristin teslim olacağı yalanını uydurdu. Ancak bu yalanın da açığa çıkması üzerine 35 PKK'lıyı teslim etme karşılığında 7 üst düzey PKK'lının yurt dışına çıkmasına izin verilmesini isteyen HDP'lilerin bu hayali, teröristlerle pazarlığın gündeme dahi getirilemeyeceği konusunda kararlı olan Diyarbakır Valiliği'nden döndü. Güvenlik güçleri dün akşam saatlerinde teröristlerin tamamen temizlenmesi için nihai operasyonu başlattı.

SİVİL YALANI ÇABUK ÇÜRÜDÜ

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde güvenlik kuvvetlerinin yürüttüğü operasyonlar karşısında köşeye sıkışan terör örgütü üyeleri, Cizre'de sahneye koydukları “Çatışmalarda siviller arada kalıyor” yalanını ısıttı. Güvenlik güçleri tarafından ilçenin yüzde 95'inin teröristlerden temizlendiği Sur'da son kalan PKK'lıları kurtarmak isteyen HDP'liler sosyal medyada “Sur'da siviller çatışmaların arasında kaldı” propagandası yürütmeye başladı. "Sivillere" koridor açılmasını isteyen HDP'liler bu yöntemle sıkışan teröristleri de kurtarmaya çalıştı.

SUR'DA SON DEMLERİ

Ancak güvenlik kaynakları, operasyonlarda sivillere herhangi bir zarar gelmemesi için azami derecede dikkat gösterildiğini ve HDP'lilerin “Sivillere koridor açın” talebinin sadece teröristlerin kaçırılması için bir oyun olduğunu ifade ederek senaryoyu boşa çıkardı. Yeni Şafak'ın edindiği bilgilere göre, Sur'daki az sayıda teröristin sağ ele geçirilmesi için günde defalarca ateş kesiliğ “Teslim ol” çağrısı yapılıyor. Sivillerin bu çağrılar esnasında kolayca bölge dışına çıkabileceğinin altı çiziliyor.

20 DEDİLER 3'E DÜŞÜRDÜLER

Sur'da sıkıştıkları dar alandan kurtulamayacağını anlayan teröristler, HDP'liler aracılığıyla güvenlik güçlerine “20 kişinin teslim olacağını” bildirdi. Güvenlik güçleri, 4 ayaklı minarenin bulunduğu bölgenin yakınlarında teröristleri teslim almak için konumlandığında bu kez teslim olacak kişi sayısının 3 olduğu, diğer kişilerin sivil olduğu iddia edildi. Bunun da teröristleri kurtarma hamlesi olduğunun anlaşılması üzerine güvenlik birimleri operasyon hazırlıklarına başladı. Cizre'de öldürülen Hamo kod adlı üst düzey terörist için ambulans yalanına sığınan HDP'liler, tüm girişimler geri tepince bu sefer de Sur Kaymakamlığı'na başvurdu.

7'Sİ YURT DIŞINA ÇIKSIN

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp'in kaymakamlığa götürdüğü; 35 teröristi teslim etme karşılığında 7 üst düzey ismin yurt dışına çıkarılması talebi burada da yanıtsız kalarak valiliğe yönlendirildi. Ancak valiliğin operasyonların hiç bir şekilde pazarlık konusu dahi edilemeyeceği yönündeki kararlı tutumunun ardından HDP'lilerin talepleri sona erdi. Güvenlik güçlerinin dün öğle saatlerinden itibaren Sur'daki kalan son teröristleri de imha etmek için harekete geçti.

6 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

Öte yandan güvenlik güçleri bazı vatandaşların "bulundukları mahalleden çıkmak istedikleri”ne dair talebi üzerine operasyonlara bir süre ara vererek 1'i yaralı 3 kadının aralarında bulunduğu 6 kişiyi tahliye etti. Yaralı kadın, kaldırıldığı hastanedeki müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Diğer 5 kişi ise bilgilerine başvurulmak üzere emniyete götürüldü.