İşgalci konumuna düşmemek ve dünyanın tepkisini çekmemek için Birleşmiş Milletler'e, NATO’ya, diğer uluslararası kuruluşlara ve tek tek de güçlü ülkelere çağrıda bulunarak snırın diğer köşesinde mülteci kampları kurulması gerektiğini söyleyen Sedat Laçiner'den günün yorumu:

Türkiye,  Amerika Birleşik Devletleri'ne meydan okudu 

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki görüş farkları iyiden iyiye açılıyor. Amerika Birleşik Devletleri yönetimi PYD’yi terör örgütü olarak tanımadığını açıkladı, PKK’dan ayırıyoruz dedi. Hatta ABD sözcüleri en önemli yetkilileri 'Bizim kanunlarımıza göre PYD terör örgütü değildir.' açıklamasını dahi yaptı. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan çok net bir şekilde Biz Amerika’ya katılmıyoruz. PYD bir terör örgütüdür, Kobani’de teröristler savaşıyor.'  diyerek Türkiye’nin  IŞİD'i, PKK’yı ve PYD’yi aynı kefeye koyduğunu çok açık bir şekilde ifade etti.Aynı zamanda da Amerika Birleşik Devletleri'ne meydan okumuş oldu. 

Türkiye, Suriyeli mültecileri barındırır ise ...

Türkiye ile Amerika arasındaki bu gerilim nereye varacak bunu zaman gösterecek ama diğer bir gelişme var ki, değinmeden geçemeyeceğiz. O da Türkiye’nin, Türkiye içerisinde sınırın bu tarafında ve karşı tarafta yani Suriye içerisinde tampon bölgeyi güvenli bölgeyi kendi imkanlarıyla oluşturacağına dönük gelen haberler. Eğer Türkiye böyle bir çalışmada bulunacak olur ise yani sınırımızın ötesinde bir takım kamplar oluşturur ve burada Suriyeli mültecileri barındırır ise bunun tabi ki pek çok riskleri olacaktır. 

En başta PKK PYD ikilisi Türkiye Suriye’yi işgal ediyor diyebilir ve silahlı çatışma mümkün olabilir. Aynı zamanda El Nusra’nın, El Kaide’ye bağlı diğer grupların ve IŞİD’in de bu işten çok hoşlanmayacağını söyleyebiliriz. Esat’ın tüm Arap dünyasına çağrıda bulup Türkler bizi işgal ediyor, Suriye işgal altında çağrısında bulunmasıda tabiki IŞİD daha komplex hale getirecek bir durum olacaktır. 

İşgalci konumuna düşmemek ve dünyanın tepkisini çekmemek için...

Türkiye eğer bu konuda ciddiyse ki ben bunu gecikmiş bir karar olarak görüyorum 2 milyona yakın mülteci gelmeden belki yüzbin seviyesinde belki elli bin mülteci seviyesinde bu yapılmalıydı. Çoktan yapılması gereken bir önlemdir. Alınması gereken bir önlemdir. Ama bunu nasıl yapmalı derseniz, işgalci konumuna düşmemek için tüm dünyanın tepkisini üzerine çekmemek için yapılması gereken şudur:

Türkiye sınırın diğer tarafında az sayıda ülkede mülteci kampları kurmalıdır. Bunları korumayada çalışmalıdır. Ama bu kampların korunması için Birleşmiş Milletler'e, NATO’ya, diğer uluslararası kuruluşlara ve tek tek de güçlü ülkelere çağrıda bulunmalıdır. Bu kampları bir Türkiye kamplarına çevirmekten ziyade Birleşmiş Milletler'in, uluslararası toplumun koruduğu kolladığı yardımda bulunduğu bir kampa çevirmesi gerekir. Bunun Türkiye’nin bir hareketini yani tampon bölge oluşturma, sınırın öte tarafında kamplar oluşturma eğiliminide meşrulaştıracağını düşünüyorum. 

Ama dediğim gibi henüz kararın ne kadar ciddi olduğu belli değil, önümüzdeki günlerde gelişmeleri hep birlikte seyredeceğiz.