Karaman'da 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciası ile ilgili kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülürken, Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı yapmak üzere 3 savcı görevlendirdi.
Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında işçiler dün sabah vardiyasındayken, 350 metrelik bölümde galeriye bir anda su dolmaya başladı. 16 işçi havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kendi çabalarıyla kurtuldu. 18 işçi ise mahsur kaldı. TTK’ya ait kurtarma ekipleriyle, AFAD ekibi bölgede çalışmalara başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de ‘Ahtapot’ adlı su tahliye cihazını gönderdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ocakta 11 bin ton su olduğunu belirterek, “Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin üstünde bulunuyor” dedi.  Maden ocağında mahsur kalan işçilerden Hüseyin Gültek'in bir oğlu oldu...

SAAT 13: 45
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıklamalarda bulundu.

"İnşallah hızlı bir şekilde suyun tahliyesini sağlayacağız. Şu anda eldeki imkanlar son derece iyi koordine ile götürülüyor" 
 
"Ahtapotun (su tahliye aracı) yerleştirilmesi çalışması devam ediyor. Bir yerleşsin gerisi daha kolay" 
 
"Gittik, baktık, gördük. Balık adamların hayatlarını da tehlikeye atmak doğru değil. Onlar ne yapacaklarını biliyorlar. Yapılacak bir görev varsa onun için gelmişler zaten. Eğer yapamıyorlarsa şartlar uygun değil"



SAAT 13:25
 
Karaman'da 18 işçinin mahsur kaldığı  maden faciası ile ilgili kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülürken, Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı yapmak üzere 3 savcı görevlendirdi.
 
Facianın meydana geldiği salı günü saat saat 12.15’ten 45 dakika sonra Güneyyurt Beldesi’ndeki Pamuklu Köyü’ndeki ocağa yerine ulaşan savcılar, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nin işlettiği  maden ocağındaki evrakın yanı sıra, harita ve krokilere el koydu. Savcılık yetkilileri ilgili kuruluşlardan ve üniversitelerden olayla ilgili bilirkişi isteminde bulundu. Görevlendirilen 3 savcı, üniversite ve adli tıp kurumunun hazırlayacağı ön rapordaki görüşler doğrultusunda soruşturmaya yön verecek. 
SAAt 11: 15
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Ermenek’teki madende yürütülen çalışmalara dair, "Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin daha üzerinde bulunuyor" dedi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Karaman Ermenek’te  maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin daha üzerinde bulunuyor" dedi. Bakan Taner Yıldız, son açıklamasında aşağıda 10-12 ton su olduğunu belirtti, "Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, saat 13.30'da Ankara'dan helikopterle, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek'teki kömür ocağına gideceği bildirildi.



SAAT: 10:50
Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında işçiler dün sabah vardiyasındayken, 350 metrelik bölümde galeriye bir anda su dolmaya başladı. 18 işçinin mahsur kaldığı madende arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kaza sonrası bölgeye giden bakanlardan Taner Yıldız, Lütfi Elvan ve Faruk Çelik son durumla ilgili açıklama yaptı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ortak basın toplantısı düzenledi ve çalışmalarla ilgili yeni bilgileri paylaştı. İşte o açıklamalar:
 
Taner Yıldız: "Zaman zaman çamurun giriş ağzını bağlayan anlar oluyor. Şu an İBB’den istediğimiz Türkiye’nin en büyük iki tonluk bir pompası var çok yüksek kapasiteli. Onun montajına başlandı. Dün gece de söylemiştik. Her geçen zaman yer altındaki işçilerimiz açısından olumsuz bir zamandır, aleyhimize çalışıyor demiştik. Her geçen dakika ümitlerimizi aza indirdiği bir andır. Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin üstünde bulunuyor. Burası özel sektörün ama kurtarmayla alakalı hiçbir ayrım yapmaksızın bir çok ekip çalışıyor.
 
Aşağı kadar da indik, bakanlarla birlikte tespit yaptık. Mühendislerle yol haritamızı tazeledik. Ümit ediyoruz ki bir an önce bu suyun boşaltılmasını sağlarız. Şu an yoğunlaştığımız nokta işçi kardeşlerimizin çıkartılmasıdır. İdari adli soruşturmalar, denetimler teftişler olacaktır. Bunlar ayrı bir süreç, bütün yoğunlaştığımız tespitiyle alakalı söylem spekülatif olur. Şu anda eğimli bir yer zeminde ve derinde çalışılıyor.
 
Dalgıçlar görüş mesafesi  bir metre bile değil. dalgıçlar indiler baktılar, girmelerinin çok fazla anlam ifade etmeyeceğini, orada üç dört metre bile dalamayacaklarını, kendi can güvenlikleriyle alakalı sıkıntı doğacağı anlaşıldı. Biz buna rağmen girin talimatı veremeyiz.
 
Aşağıda 10-12 ton civarı su var. bu rakamı vermemiz doğru değil. elimizdeki pompaların tamamı çalışıyor olsa bile, diğer pompalarımız da iki alandan girdireceğiz. Şu anda çalışan da var. su seviyesindeki yükselme tam tersine döndü. Ama bunu bir yandan deşarj etmemiz lazım. Buraya su ne kadar geliyor bunu bilmiyoruz. O yüzden zaman veremeyiz, işimizin kolay olmadığını ifade etmeliyiz."
 
Lütfi Elvan: "Yer altındaki şartlar oldukça zor. Şlam dediğimiz toprakla karışık ağır bir sıvı söz konusu. Pompalarda aksaklık tıkanıklık oluyor. Pompaların yanması patlaması söz konusu oluyor. Süratle bunlar çalışıyorlar. Tüm işçilerimiz mühendislerimiz inanın uyumadan bu saatlere kadar çalışıyorlar. Müthiş bir fedakarlık söz konusu. Aşağı yukarı 10 metrelik bir düşüş söz konusu suda. Eğer İstanbul’dan gelen pompayı da yerleştirmemiz halinde süreyi hızlandırmış olacağız. Emin olunuz tüm kurumlarımız olağanca gücüyle çalışıyor. Yer altında çalışmak çok kolay değil. alan oldukça dar. Dolayısıyla tüm bunların planları programları hepsi yapıldı. Arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyorlar. bizde koordine etmeye çalışıyoruz."
 
Faruk Çelik:  "25 yıl önce Yozgat’ta benzer bir olay olmuş ama termal suyun ocağı kapsaması şeklinde. 25 yıl sonra böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Bakanlarımızın da ifade ettiği gibi bugün çok daha malzeme ekipman açısından çok daha iyi çalışmalar sürdürülüyor. Kısa süre içinde suyun tahliyesini gerçekleştireceğiz."
 
SAAT 08:10
 
İsimler belli oldu
 
Ermenek'te  maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu. Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri şöyle:
"Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha,  Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu"
SAAT 04:20

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 18 işçinin mahsur kaldığı kömür madenindeki su seviyesinin düşmeye başladığını söyledi.
 
Yıldız yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Dalgıçlarımız çalışmalırına devam ediyor, henüz nihayetlendirmedi. Dalgıç pompalarımızdan ve yeni kurduğumuz pompalardan verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyelerde olmasa da suyun düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine doğru dönmüş olması sevindirici bir haber. Su seviyesini düşürmek için gayret ediyoruz. En az 3 tane daha derin kuyu pompası bağlayacağız. 10 - 12 bin tonluk suyu daha çabuk eritebiliyor olmamız lazım. Bunların saatlik performanslarını da takip ediyoruz."


Saat 03:00
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalara ilişkin, "Özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" dedi.
 
Saat 00:50
 
Su tahliyesini olabildiğinde hızlı yapmaları gerektiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi:
“Üç ayrı ekibi dinlendirerek sabaha kadar çalışmalara devam ediyoruz. 18 işçi kardeşimizin  maden ocağında bulunmalarıyla ilgili durumlarında bir değişiklik yoktur. Bir süre vermemiz mümkün değil ama olabildiğince hızlı şekilde bu suyun tahliyesini gerçekleştirmeliyiz. 10-11 bin ton su bulunuyor. Saatte 180-200 ton tahliye eden üç pompayla birlikte suyu tahliye etmeye çalışıyoruz. Şu an için tek bir önceliğimiz var ama işçi kardeşlerimizi çıkardıktan sonra adli ve idari soruşturma devam edecek. Şu an için çalışmaları etkileyecek bir gaz seviyesi sorunu bulunmuyor. Asıl tehdit unsurunun su olduğunu belirtmeliyim. Madencilikte nadir rastlanan bir durum bu.”

Bakan Lütfi Elvan ise tahliye çalışmasının ne kadar süreceğiyle ilgili bir soruya, “Zaman verilememesinin nedeni ne ile karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Dalgıç arkadaşlar girdikten sonra belli olacak” şeklinde yanıt verdi.

Saat 22:30
 
''Zaman aleyhimize işliyor'' diyen Bakan Yıldız, son bilgileri paylaştı:

"Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar  maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda."
 
 
Ateş de su da toprak da hava da onları vurdu
 
Karaman'da kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur
 


Saat: 20:00
 
Çalışmalar gece boyu devam edecek

Ermenek'te 5 ocak olduğunu, bunun ikisinin denetimler sonrası kapatıldığını anlatan Bakan Yıldız, diğer 3'ünün faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi. Bakan Yıldız, halen yer altında 18 işçinin olduğunu dile getirerek, "Mersin, Konya,  Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkiyatı yapılıyor. Şu anda pompanın biri çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkiyatını yapıyoruz. Kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek" dedi.

Su seviyesinde 2 saatte bir metrelik yükselmenin devam ettiğini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız" ifadelerini kullandı.
 
Su seviyesi işçilerin bulunduğu kodun üzerinde

Sadece bu bölgede 5 kömür ocağı işletmesi bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır. İçerdeki bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak."
 
Su işçileri yemek sırasında yakaladı

Bakan Taner Yıldız, tek amaçlarının işçilere ulaşıp, onları yeryüzüne çıkarmak olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü şu anda ciddi bir risk altındalar. Ciddi bir sıkıntı var ve zaman da aleyhimize işliyor. Su seviyesi işçilerin en son tespit edildiği kodun daha üzerinde. Bu da bizim son derece canımızı sıkıyor" dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çok üzücü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını bildirdi.
 
Yer altındaki işçilerin ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan Elvan, şöyle konuştu:

"Sabah toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden bir su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. Bunun detayları araştırılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Hızlı bir şekilde desandere ve nefesliği kullanarak, çıkıyorlar. Ancak diğer arkadaşlarımız şu an yer altındalar. Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak. Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı. Kızılay, AFAD ve ilgili tüm kuruluşlarımız buradalar. Buna ilave olarak, ihtiyaç olması halinde telefonlar için 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."
 
 

Şirketin sahibi eski belediye başkanı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kömür madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda mevcut olduğunu belirtti.
 
Madenci yakınlarından bakanlara tepki

Kriz merkezindeki değerlendirmenin ardından  maden ocağına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ocak önünde yakınlarını bekleyenlere 'Geçmiş olsun' dedi.
 
Kardeşleri ocakta olan Aysel Öztürk ile eşi Ali Haznedar'ın ardından gözyaşı döken 3 çocuk annesi ve hamile Fadime Haznedar, isyan etti. Önünde eğilerek,  "Acımız hepimizin, şu anda pompalarla su çekiliyor" diyen Bakan Elvan'a Fadime Haznedar, "Canlarımız gitti, bize zehir ettiniz" diye ağladı. Bakan Elvan'ın, "Saat 18.00'den beri buradayız, yanınızdayız" sözlerine rağmen ağlayan hamile kadın, "Canımız yandıktan sonra ne olur?" dedi.
 
Bakan Çelik: Başka eksikler de var

Madenci yakınları Torba Yasa sonrası işletmenin öğle yemeğini madende yedirdiğini söylerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçilerin çalıştığı noktada firmanın 25 metre sondajını yapmadığını söyledi.
 
Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"25 metre derinlikte sondaj yapılmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. Sondaj sonrası çalışma yapılmalı. Başka eksiklikler de var. Yoksa 10 bin metreküp su nereden geliyor, nasıl geliyor? Ya patladı su ocakta bu kadar yükseldi. Yeraltı suyu geldi. Bunların hepsi bu su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek bir konudur. 24 saat içerisinde bu su tahliye edilecek. Suyun nereden geldiği çok önemli."
 
Bakan Çelik, özel şirkete ait  maden ocağını daha önce 2 kez su bastığı yönündeki bilginin kendilerine iletilmediğini kaydetti. 3 bakan, ailelerle görüştükten sonra baket takıp madenin girişinde inceleme yaptı.

Maden ocağı önünde çalışmaları engellediği gerekçesiyle bölgedeki canlı yayın araçları jandarma ekipleri tarafından ocağın 400 metre gerisine çektirildi.

Kızılay, bölgedeki kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip edip madenci yakınlarına battaniye dağıttı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'daki  maden kazasına ilişkin açıklama yaptı. Yıldız, zamanın aleyhlerine işlediğini dile getirerek; "Üst kodumuz 922, alt kodumuz 722 metre. Bunun 820 metresine şu gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O Yüzden zaman aleyhimze işliyor" dedi.
 
Maden yetkilisi Şahin Uyar: Başımız sağ olsun
 
Bu sırada ocaktan sağ kurtulan ve çevre  maden ocaklarında çalışan işçiler Bakan Yıldız'a, "Bu üçüncü su baskını önlem alınsaydı. Böyle olmazdı. Ayrıca Torba Yasası'nda çıkan kanununun ardından işçiler öğle yemeklerini madende yiyorlar. Öğle yemeğini madende yemeselerdi. Bu yaşanmazdı. Ayrıca hemen müfettişler denetim yapsın. Yoksa işveren eksiklikleri giderir ve denetimde birşey çıkmaz" diye tepki gösterdi.
 
Bakan Yıldız da, "Ben bütün gece buradayım. Şu an tek çabamız su seviyesini azaltmak" dedi.  Maden ocağındaki su tahliyesi devam ederken, içeriye hava da veriliyor.