Uluslararası İstanbul Jewelry Show (İstanbul Mücevher Fuarı) başladı. 
Bu yıl 40.'sı düzenlenen Uluslararası İstanbul Mücevher Fuarı, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ana sponsorluğunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katıldığı törenle CNR Expo Fuar Merkezi'nde açıldı. 

Sadece mücevher sektörü profesyonellerinin ziyaret edebildiği fuarda, aralarında Mısır, Singapur, İspanya ve ABD'nin de bulunduğu 27 ülkeden altın, mücevher, pırlanta, renkli taş, gümüş takı, saat, vitrin dekorasyon, lojistik ve led aydınlatmaya kadar sektörden bin 250'nin üzerinde dünyanın önemli mücevher marka ve firmalarının koleksiyonları bulunuyor. 

Brüt 60 bin metrekarelik alanda, 6 salonda düzenlenen fuar, İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İMMİB), Mücevher İhracatçıları Birliği (JTR), Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB tarafından destekleniyor. 

Fuarda, dünyaca ünlü mücevherci Messika'nın 60 karatlık paha biçilemeyen pırlanta gerdanlığı da sergilenecek. Gerdanlığın sadece taş değeri 2,5 milyon milyon avroyu bulurken, 60 karatlık pırlanta ile süslenen gerdanlığın piyasa satış bedelinin bu rakamın çok üstünde olduğu ifade ediliyor. 

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, AA muhabirine fuara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güner, beklediklerinin üzerinde ziyaretçi sayısına ilk gün itibarıyla ulaştıklarını belirtti. 

Şu anda 5 yıldızlı 900 otele alıcı getirdiklerini ifade eden Güner, "Sadece biz 2 bin kişiye yakın alım heyeti getirdik. Fuara yaklaşık 7 bin yabancı ziyaretçi bekliyoruz. Şu andaki duruma bakınca gelen ziyaretçi sayısı tatmin edici" dedi. 

Güner, Türkiye'nin katma değerli ürün satmasının mücevherle oluşabileceği görüşünü ifade ederek, mücevherin 17 alt sektörü bulunduğunu ve Türkiye'nin pırlantalı mücevher satışı hariç diğer sektörlerde iyi durumda olduğunu anlattı.

"ÖTV'nin kalkması ve hükümetin ihracatta önümüzü açması sayesinde dünyanın en büyük üretim ve dağıtım merkezi olmayı hedefliyoruz" diyen Güner, şunları kaydetti: 

"Türkiye'nin durumu, alışverişe bakıldığında yurt dışına göre daha iyi görünüyor. Rusya, Mısır, Irak gibi ortamlarda mücevher işi yavaşlıyor. Bu yüzden değişik pazarlara yöneliyoruz. Singapur'a ihracatımız yükseldi. Bize gelmeyen ülkelere yoğunlaştık. Çok olumsuz değilim. Eğer bu fuara bu kadar insan gelmişse, ortam insanların söylediği kadar kötü değil. Bu, 250 bin kişiye iş sağlayan bir sektör. Doların yükselmesinin sektöre yüzde 10-15 etkisi var ama bu çok büyük bir etki değil. Bu açığı kapatmak için daha çok çalışmalıyız. Biz 2 bin kişilik alım heyeti yaptık, belki dünyada örneği yoktur. 5 yıldızlı yaklaşık 1000 oteli doldurduk. Dün oteller 90 avroydu bugün 160 avro. Şu anda İstanbul'da otellerde yer yok. Bunun sebebi de Mücevher Fuarı." 

FUARDAKİ EN PAHALI TEK TAŞ YÜZÜK 2 MİLYON LİRA

Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, 10 karat üzeri pırlantaların doğada çok az sayıda bulunduğunu belirterek, 11,90 karatlık en büyük tek taşlarının fiyatının 2 milyon lira olduğunu söyledi. 

Fuardaki en büyük ve en değerli tek taşın bu olduğunu söyleyen Güzeliş, bunların, dünyadaki ilk pırlanta markasının ürünleri olduğunu ifade etti.

Güzeliş, bu markanın, her pırlantanın tam ortasına numarasını yazdığını belirterek, "Kadınlarda, pırlantanın değişmesi korkusu vardır. Bu marka pırlantalardan sonra öyle bir korkuları kalmayacak. Çünkü hepsinde kendisine ait bir numarası olacak. Bu marka bir de diyor ki, 'ben, dünyada çıkan her 100 taştan birine logomu basacağım.' Bu marka da sadece bizim çatımız altında satılıyor" diye konuştu. 

Tekvin Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Devli ise 5,01 karat tek taşlarını Arap ülkeleri müşterileri için hazırladıklarını söyledi. 

Yüzüğün fiyatının 120 bin dolar civarında olduğunu belirten Devli, "Şu anda dünyada kriz var ama Arap ülkelerinin durumu iyi olduğu için o tarafa yönelmiş durumdayız" dedi. 

200 KİLOLUK ANADOLU HİSARI MODELİ 8 MİLYON DOLAR

Tekin Seyrekoğlu Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Seyrekoğlu ise 1 milyon lira değerindeki 22 ayar Fatih Sultan Mehmet kılıcı hakkında bilgi verdi.



20 yıldır bütün fuarlarda farklı tasarımlar oluşturduklarını, geçen yıl Boğaziçi Köprüsü modelini yaptıklarını anlatan Seyrekoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi de aklıma İstanbul'u fetheden atamız Fatih Sultan Mehmet aklıma geldi. Onun aynı kılıcını yapmaya karar verdim. 125 santimetre boyunda ve 8 kilogram ağırlığındaki orijinalinin prototipi olan kılıç için 4 hafta boyunca 4 farklı usta çalıştı. Fatih Sultan Mehmet'in dualı kılıcını yaptık. Alıcısı henüz çıkmadı ama çıkarsa satmayacağım, kendime saklayacağım." 



Atasay Kuyumculuk Tasarım Koordinatörü Özgül Sokullu da fuarda sergiledikleri ürünlere ilişkin bilgi vererek, 22 ayar değerinde özel bir teknikle dokunan altın şala en çok Arap ülkelerinden talep geldiğini, fiyatının ise 35 bin lira olduğunu söyledi. 



Sokullu, "Üstünde bilgelik sembolü olan altın baykuşlu kemerin fiyatı ise 11 bin lira. Ayrıca piyano tuşlarından esinlenerek tasarlanan bir yüzüğümüz var. Burada da sevdiğiniz bir şarkının notalarını yüzüğe yazabiliyoruz. Bu yüzüklerin çift olarak fiyatı ise 3 bin 500 lira" diye konuştu. 

Fuarda ayrıca 24 ayar ve 200 kilogram altından fuar için özel olarak yapılan 8 milyon dolar değerindeki Anadolu Hisarı modeli ve 5 milyon dolar değerindeki 150 adet 1 karatlık pırlanta, 40 adet kalp kesimli yakut ile zümrüt ve safirlerle süslenen ayna dikkati çekiyor. 

Dünya genelinde 500'ü aşkın mücevher fuarı içerisinde ilk 5'te yer alan İstanbul Mücevher Fuarı kapsamında bu yıl 7. kez düzenlenen ve teması "Metamorfoz" olarak belirlenen "2015 Ajur Mücevher Takı Tasarım Yarışması" da sonuçlandı. Sonuçlar yarın gerçekleştirilecek Gala Gecesi'nde açıklanacak. 

İstanbul Mücevher Fuarı 15 Mart'a kadar sürecek.