Savaş TUTAK- Sinan HARMANCI/AMASYA, () - TÜRKİYE Gençlik Birliği üyesi (TGB) 1919 genç, 'Çankaya'ya Samsun'dan çıkılır' sloganıyla başlattıkları yürüyüşe Amasya'da devam etti.
Türkiye’nin 65 üniversitesinden 1919 genç 19 Mayıs’ta Ankara’ya ulaşmak için çıktıkları yolda Amasya'ya geldi. Künç Köprübaşı'nda bir araya gelen gençler, Soma ile ilgili sloganlar atıp, kazada hayatını kaybedenler için siyah çelenk taşıdı. Kafalarında baret, kollarına da siyah kurdeleler takan gençler, 'Mustafa Kemal’in Askerleriyiz', 'Hükümet istifa Tayyip yüce divana', 'Atatürk Gençliği görev başında' sloganları attı.
Yavuz Selim Meydanı'nda gelen grup, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine pankartı asarken, meydandaki topluluk alkışlarla destek verdi. Gençler, Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz yaptığı konuşmada "Özelleştirme katliamlarına karşı bir daha Soma'lar yaşanmasın diye bu yürüyüşü başlattık. Ve önümüzdeki dönemde bu Soma’da yaşadığımız gibi büyük acıları, büyük yaraları artık çekmek istemiyoruz. Yürüyüşümüz yalnızca Soma’da yaşadığımız büyük acıya haykırmak için değil, yürüyüşümüz aynı zamanda çözüme işaret etmek için, bu özelleştirmelerin yarattığı kıyımı, yıkımı nasıl engelleriz bunun yolunu yöntemini bulmak için yürüyoruz. Soma felaketinin sorumlusu kişiler de aday olacakmış Mustafa Kemal Atatürk’ün koltuğuna, buna izin verecek miyiz? Halkı yumruklayanları Çankaya köşküne ilişmesine izin verecek miyiz? Yurttaşı tekmeleyenin Çankaya köşküne çıkmasına izin verecek miyiz? Hayır vermeyeceğiz" dedi.
Bu konuşmanın ardından 1919 genç daha sonra Çorum'a gitti.

ST,SH(MS/ESM) (FOTOĞRAFLI)