İstanbul polisinin 6 ay önce rutin yol uygulamasında gözaltına aldığı bir Suriyelinin üzerinden onlarca kanser ve psikoloji tedavisinde kullanılan ilaçlar ele geçirilmişti. İlaçların kaynağını araştıran emniyet görevlileri, tüm ilaçların hastanelerde reçete ile yazıldıktan sonra SGK’dan alındığını tespit etti. Bunun üzerine İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın yönetiminde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışmaya başladı. 6 ay süren teknik ve fiziki takibin sonunda 32 ilde tespit edilen 266 şüphelinin yakalanması için düğmeye bu sabah basıldı. Başta İstanbul, D. Bakır, Hatay, Bursa ve Mardin olmak üzere tespit edilen illerde başlatılan operasyonda şu ana kadar toplam 109 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Devleti 250 milyon lira zarara uğratmışlar

Gözaltına alınan zanlıların sağlık kontrollerinin ardından sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilme işlemleri devam ediyor. Zanlılardan birinin Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hemotoloji Bölümü’nde görevli profesör olduğu öğrenilirken bununla birlikte çok sayıda profesör, doktor, eczacının da gözaltında olduğu gelen bilgiler arasında. Epilepsi, kanser ve hemotoloji gibi alanlarda kullanılan ilaçlar ile şebekenin bugüne kadar devleti 250 milyon TL civarında zarara uğrattığı belirtiliyor.

İlaçların müşterisi PKK ve IŞİD

Operasyonda ele geçen ilaçların özellikle İran, Irak ve Suriye’ye yasa dışı yollardan gönderildiğinin tespit edildiği belirtilirken, yaralanmalarda acil kan durdurması için kullanılan hemotoloji grubu ilaçların da IŞİD militanlarının bulunduğu Suriye bölgesine gönderildiği ifade edildi. Bunun dışında kullanılması durumunda bir insanı 2 ay gibi bir sürede canlı bombaya dönüştürebileceği belirtilen ve kişiyi sürekli halüsinasyon halinde yaşatan psikotrop türü ilaçların da el altından IŞİD ve PYD guruplarına teslim edildiği de gelen bilgiler arasında.

Müezzinoğlu'ndan 'açıklama

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul merkezli 32 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen ve aralarında çok sayıda eczacı ve doktor da bulunan 100 kişinin gözaltına alındığı operasyon hakkında Ankara Sanayi Odası'nda açıklama yaptı. 'Yanlış yapan bedelini öder' diyen Müezzinoğlu, konuya ilişkin savcılığın devreye girdiğini belirterek, "Her gün milyonlarca reçetenin yazıldığı, milyonlarca işlemin yapıldığı hadiselerin içinde yanlış yapan meslektaşlarımızın olmamasını arzu ederiz. Ama varsa yanlış yapan da en ağır bedeli mutlaka ödeyecektir. Hele hele bu bir ilaç istismarı, tedavi istismarıysa burada takibin en hassas duyarlılıkla yapılmasını biz de arzu ederiz. Bu emniyetin, istihbaratın artık bu süreçten savcılığın ve hukukun devreye girdiği bir süreç. Yanlış yapan bedelini öder. Ödemelidir de" diye konuştu.