Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satır başları şöyle:


Suriye'deki Kürtler bile, 'YPG'ye bizi teslim etmeyin. Bunlar kendi ideolojilerini bize dayatıyor. Ateist bir Kürt toplumu, nesli yetiştirmek istiyorlar fakat yine de kendilerinden olmayanlara zulüm ediyorlar' diyor"


"Bağdat yönetiminin endişelerini gidermemiz lazım. Sayın milli savunma bakanımız onların bakanıyla görüştü. Ben dışişleri bakanı Caferi ile 1,5 saat görüştüm. Sayın başbakanımız İbadi'ye bir mektup yazdı. Hepimizin vurguladığı şey, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini en çok savunan ve saygı duyan ülke Türkiye'dir"


"Bunlar (Musul ulusal muhafızları) DAEŞ'i Irak'ta yok etmek için eğitiliyor. Şuanda Suriye'de koalisyonla birlikte mücadele ediyoruz. Türkiye Irak'taki operasyonlara da katılmak istiyor çünkü terör örgütünün her iki ülkeden de temizlenmesi gerekiyor"


"Her boyutuyla değerlendirdikten sonra (Musul'da Türk askerinin sayısını) azaltmaya ya da artırmaya karar vereceğiz. Oradaki tehdit tamamen ortadan kalkmadan belki de artırma ihtiyacı duyacağız"


NTV’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çavuoğlu, Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesine ilişkin “Rusya ile şu anda uçağın düşürülmesinden sonra her fırsatı değerlendirmek istiyor Rusya. Spesifik bir sorun var ve biz bunu her platformlarda Rusya'nın aleyhine kullanmaya çalışmıyoruz. Biz olgun çağdaş bir devlet gibi davranıyoruz. Ama bizim de sabrımız sınırsız değildir. bugüne kadar yaptıklarınıza karşılık vermiyorsak korkumuzdan ya da suçluluk psikolojisinden değil. İstemediğimiz bir olay oldu. Rusya haksız hava sahamızı ihlal etti. Ama ilişkilerimizi eski günlere döndürmek için sabırlı davranıyoruz. Ama bu süreçte Rusya Türkiye aleyhine her türlü şeyi değerlendirmek istiyor. Rusya'nın burada hiçbir ilgisi yok. Neticede bu süreçte diyalogumuz devem ediyor” dedi.

 

Putin ne demişti?

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı'nın üst düzey komutanlarına hitabında;


IŞİD'in Rusya için doğrudan tehdit olduğunu söyleyen Putin, Suriye'de olmalarını "jeopolitik emellere ulaşmak ya da yeni silahlarımızı test etmek için değil ülkemizi korumak için gerçekleştiriyoruz" diye savundu.


Çok sert davranmanızı emrediyorum


Rus Sputnik'in haberine göre Putin, "Askerlerimize yeniden provokasyon düzenlemeye kalkışacak herkesi uyarıyorum. Suriye’deki askerlerimizin ve üssümüzün güvenliği için gereken tüm ek tedbirleri aldık. Üssümüzün güvenliği hava savunma sistemleri ile güçlendirildi. Tüm hava operasyonlarımız, savaş uçakları eşliğinde gerçekleştiriliyor. Çok sert davranmanızı emrediyorum. Rus askerlerini ya da sahadaki askeri yapılarımızı tehdit eden her hedefi hemen imha edin. Aynı zamanda teröristlerin yok edilmesiyle ilgilenen her devletle işbirliği yapın" dedi.

 

Rusya'nın nükleer gücünü...


Konuşmasında nükleer silah vurgusu yapan Putin, "Rusya’nın stratejik nükleer gücünün etkisini artırma konusuna özellikle yoğunlaşmalıyız. Nükleer üçlememizi (Stratejik bombardıman uçakları, yere kurulu füzeler ve balistik füze donanımlı denizaltıları) yeni silahlarla donatmalıyız, hava savunma sistemimizi modernize etmeliyiz" dedi.