Temir Sariyev başkanlığında toplanan bakanlar kurulunda 2015 yılı ülkenin ekonomik durumu değerlendirildi.

Sariyev, hükümetin üzerine düşen tüm sosyal yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve ülkede “siyasi istikrarı” güçlendirdiklerini vurguladı.

Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar ve dünyadaki petrol fiyatlardaki düşüşün Rusya ve Kazakistan’da krize neden olduğuna dikkati çeken Sariyev, "Rusya’daki kriz bizi etkiliyor. Bu kriz sona erdiğinde Kırgızistan ilerlemeye devam edecek" dedi.

Sariyev, Kırgızistan’ın 2015 yılında Rusya, Kazakistan ve Belarus’un kurucusu olduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) tam üyeliğinin ülkenin yararına olduğunu belirtti.

Kırgızistan’ın, AEB’ye üye olmaması halinde, ekonomik durumunun bugünden daha kötü olacağını söyleyen Sariyev, "AEB üyesi Kazakistan gümrüklerinde Kırgız malların geçişine izin vermiyordu. İhracatçılarımız zor durumdaydı. Rusya’daki işçilerimizin durumu da iyi değildi. Birliği oluşturan ülkeler bugün ekonomiler sıkıntılar çekiyor. Dünyadaki gelişmeler AEB ekonomisini olumsuz etkiledi. Buna rağmen, üyeliğimiz tarihi açıdan önemli bir karardı" diye konuştu.

Toplantıda ekonomi ile ilgili yapılan çalışmaları hakkında bilgi veren Ekonomi Bakanı Arzıbek Kojoşev de AEB üye ülkelerdeki ekonomik kriz yüzünden Kırgızistan’ın 2016 yılında yüzde 5,2 büyüme hedefine ulaşmasının zor olacağını dile getirdi.

AEB'ye üye olmak için başvuru kararını 11 Nisan 2011'de alan Kırgızistan, birliğe 8 Mayıs 2015'te Rusya'nın başkenti Moskova'da resmen üye olmuştu.

Bu çerçevede, Rusya ve Kazakistan’da çalışan Kırgızistan vatandaşlarına verilen çalışma ve ikamet izinlerinde kolaylıklar sağlansa da Çin’den Kırgızistan üzerinden AEB üye ülkelerine giden ucuz ürünlerin ihracatında düşüş olduğu ve ihracata büyük katkısı olan pazarlarda durgunluk yaşandığı biliniyor.

AA