Rusya et, süt, meyve ve sebze gibi temel gıda ürünlerinin Batılı ülkelerden, Kanada’dan, Avustralya ve Japonya’dan ithal edilmesini, ülkeye Ukrayna krizi sebebiyle yapılan yaptırımlara misilleme olarak yasaklamıştı.
Fakat görünen o ki, bu ithalat yasakları Batı’dan çok Rusya’nın kendisine zarar veriyor. Pahalanan gıda ürünleri özellikle sıradan orta halli Rusların hayatını zorlaştırıyor. St. Petersburg ekonomik politikalar şefi gıda fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 10 artış yaşadığını belirtti. 
Patates, St. Petersburg marketlerinde %70 pahalandı 
Rusya’nın gıda ithalatına getirdiği yasaklar St. Petersburg’da ve ülke genelinde gıda fiyatlarını uçurdu. Patatesin fiyatı St. Petersburg marketlerinde yılbaşından bu yana yüzde 72 artarken, kümes hayvanları ve domuz etinin fiyatı yüzde 25.8 ve 23.5 yükseldi. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev “Kısa vadede marketlerde ciddi bir fiyat artışı beklemiyoruz çünkü bu yasak çok uzun süremez”diye konuşmuştu. 
Ülkenin doğusunda tavuğun fiyatı yüzde 60 yükseldi 
Moskova yetkilileri ise yasağın başladığı 7 Ağustos’tan bu yana başkentin ana süper marketlerinde donmuş balığın fiyatının yüzde 6, süt fiyatlarının yüzde 5.3, ortalama bir peynir fiyatının ise yüzde 4.4 artış yaşadığını belirtiyor. Sadece Moskova’da da değil, ülkenin en doğusundaki Sakhalin adasında tavuk fiyatının yüzde 60 yükseldiği, yaptırımlardan önce ise tavuğun en ucuz ve popüler et ürünü olduğu belirtiliyor. Primorye bölgesinde ise balık fiyatlarının birkaç hafta öncesine göre yüzde 40 pahalandığı belirtiliyor. (Hilal Sarı - Dünya)