Sur, Cizre, Silopi gibi ilçe merkezlerinde hendek kazarak sözde kurtarılmış alanlar oluşturmak isteyen terör örgütü PKK'nın son süreçte uygulamaya koyduğu çatışma yöntemlerinin Suriye'deki PKK yapılanması PYD-YPG stratejileriyle bire bir aynı olduğu ortaya çıkmıştı. Güvenlik birimlerinin analizlerine göre, özellikle Kobani'deki çatışma bölgelerinde bulunan ve buralarda pratik şehir savaşı eğitimleri alan örgüt mensuplarının belirli aralıklarla Türkiye'deki il ve ilçe merkezlerine taşındığını ve hendek provokasyonunda rol aldığı belirlenmişti.


KAPI ARKALARINA TUZAK

Özellikle Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ilçelerinde bozguna uğrayan teröristlerin kaçarken geride bıraktıkları, şok bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Çatışmalar nedeniyle ilçeyi terk eden halkın evlerine el koyarak buraları mevzi olarak kullanan teröristler kaçmadan önce evlere tuzaklı bombalar yerleştirdi. Kapı girişlerine, merdivenlere, mutfaklara hatta bebek beşiklerine kadar yerleştirilen bu bombalarda hedef arama faaliyeti gerçekleştiren güvenlik güçleriydi.

Çatışmalar nedeniyle ilçeyi terk eden vatandaşların evine yerleşen teröristler, her yere bomba tuzaklıyor.

PKK'NIN ÖĞRETMENİ IŞİD

Teröristlerden temizlenen bölgelerde uzman bomba imha ekipleri tuzaklamalarla gizlenmiş bombaları bir bir etkisiz hale getirirken yapılan incelemeler IŞİD örneğini de gündeme getirdi. IŞİD terör örgütü militanları da Suriye ve Irak'ta çekildikleri bölgelerde aynı tarz tuzaklarla benzer tip bombalar kullanıyor.

HALEP VE ŞENGAL'DE AYNI YÖNTEM

Özellikle Kobani (Ayn el Arap) ile son dönem Halep şehrinin kuzeyindeki operasyonlar nedeniyle bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalan IŞİD kaçarken evlerin kapılarına aynı tuzaklama yöntemiyle bombalar yerleştirdi. Bu tuzaklar nedeniyle geçtiğimiz günlerde çok sayıda muhalif Suriyeli savaşçı hayatını kaybetti. IŞİD aynı yöntem, Irak'ta da uyguluyor. Terör örgütü, Irak-Suriye sınırına yakın bir bölgede bulunan Ezidi kasabası Şengal'i terk ederken neredeyse her kapının arkasına bu tür tuzaklar yerleştirdi. Peşmerge güçleri, şehirde binlerce yüzlerce bombanın bulunduğunu ve arama çalışmalarının günlerce devam ettiğini belirtiyor.

10 BİN TERÖRİSTİ HDP GÖTÜRDÜ

IŞİD'in Kobani saldırısından HDP, DBP ve PKK'ya yakın derneklerle mobilize edilen 10 bin kişi Suriye'ye götürüldü. Suriye'nin kuzeyine taşınan ve orada şehir savaşı öğrenen 10 bin militan daha sonra Türkiye'ye döndü. Güneydoğu ve batı şehirlerine hücreler halinde yerleştirilen teröristler Cizre ve Sur'da YPG'den aldıkları taktikleri askerlere karşı kullanıyor.



Her kavşakta iki örgütün izi var

Bir güvenlik yetkilisi, PKK ile IŞİD'in stratejik ortaklığının Suriye'de uzun bir süre önce başladığını ifade etse de pratik olarak Türkiye'de ortak eylemlere başladığı tarihin Mayıs 2015 olduğunu belirtiyor. O dönem, eski bir DHKP/C militanı olan S.Y, HDP'nin Adana ve Mersin binalarını bombalamıştı. S.Y'nin ise bir süre önce IŞİD'e katıldığı iddia edilmişti. Yetkililer, o eylemi Türkiye'yi kan gölüne çevirmeyi hedefleyen sürecin başlama düdüğü olarak nitelendiriyor. Zira Haziran'da Diyarbakır, Temmuz'da Suruç saldırısı gerçekleştirilmiş, PKK bu eylemleri bahane ederek eylemsizliğe son vermişti. Türkiye'nin doğusunda Suriye benzeri kanton ilan etme girişimleri yaşanırken IŞİD ise Ankara ve İstanbul'da canlı bomba eylemleri gerçekleştirdi.

Cihat Arpacık - Yeni Şafak