5yıl önce Arap Baharı sürecinde Suriye’de başlayan ayaklanmanın ardından bölgeye ilk giden insani yardım görevlileri arasında bulunan Biz Ümmetiz Platformu Koordinatörü Ayhan Altıntaş, hâlâ Suriye’deki insani yardım faaliyetlerine devam ediyor. Suriye’nin birçok bölgesinden haberdar olan ve çalışmalarda bulunan Altıntaş, Reyhanlı saldırısı sırasında Suriyelilere saldıran provokatörlere de karşı durmuş ve bu sırada dizinden satırla yaralanmıştı. Hakkında silah taciri şeklinde suçlamalarda da bulunulan Ayhan Altıntaş, Suriye’yi enine boyuna Yeni Akit'ten Hüseyin Kulaoğlu'yla konuştu:

Arap Baharı sürecinde başlayan Suriye’deki iç savaş 5 yıldır devam ediyor. Esed; Abidin, Kaddafi ve Mübarek gibi gitmedi. Peki ülkenin şu andaki durumu nedir?

- Suriye halkı, Arap Baharı süreciyle birlikte Esed’in de Abidin, Kaddafi ve Mübarek gibi devrileceğini düşündü. Ülkelerindeki zalimi devirmeyi ve bunun yerine yeni bir nizam kurabileceklerine inandılar. Suriyeliler kendi istekleri doğrultusunda Esed rejimine karşı savaşmaya başladılar. Daha sonra İran, Çin ve Rusya’nın Esed’in yanında olmasıyla birlikte Suriye halkı sadece rejime karşı değil, bir grup devlete karşı savaşmaya başladı.

Bununla beraber Suriye halkını destekleyen devletler de ortaya çıktı mı?

- Suriye halkını desteklemekten ziyade ülke vekalet savaşına dönüştü. Batı açısından buradaki temel amaç İsrail’in güvenliği konusudur. Bu noktada Esed gittikten sonra yerine gelecek hükümetin kim olacağı da önemlidir. Şu anda Amerika, Almanya ve Fransa gibi ülkeler, Suriye halkının yanındaymış gibi gözükse de diğer taraftan Esed’le, İran’la görüşmeler yapıyor.

BU SAVAŞ, TÜRKİYE'YE AKTARILACAK

Yani Suriye’de devletler desteklediği gruplar üzerinden mi birbirleriyle savaşıyor?

- İsrail’in güvenliği için Esed’den sonra yerine gelecek kişi önemlidir. İran, kendi çıkarlarını koruyacak birisinin gelmesini istiyor. Amerika ise İsrail’e saldırmayacak bir kişinin, yapının gelmesini istiyor. Yani şu anda Amerika, Suriye muhalefetinin yanında gibi gözükürken diğer taraftan da Esed rejiminin yanında olan İran’la birlikte hareket ediyor.

Türkiye bu noktada nerede?

- Zaten buradaki ana sorun Türkiye… Bu savaş, Türkiye’ye aktarılacak.

Yani Türkiye savaşa mı çekilmek isteniyor?

- Türkiye, kontrollü bir şekilde savaşın, kaosun içine sokulmak isteniyor. Osmanlı’dan kalan Mısır, Libya gibi büyük ülkeleri parçalamak, iç karışıklık çıkarmak istiyorlar. Yani Müslüman’ı Müslüman’a kırdırmaya yönelik bir çalışma var, aynısı Türkiye’ye de aktarılmak isteniyor.

PKK DEVLETİ KURULACAK

Suriye’deki Kürt devleti kurulması olayını nasıl görüyorsunuz?

- Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti değil, PKK devleti kurulacak. Kürtlerin çoğu ayrı bir devlet kurulmasına karşı. Şu anda kantonların başında Türkiye’den Suriye’ye giden PKK’lılar var. Suriye’deki bütün organizasyonu bunlar yapıyor. Amerika ve İsrail, burada PKK üzerinden kontrollü bir devlet kurmak istiyor. Burada sadece Araplar ve Türkmenler göçe zorlanmıyor. PKK’nin hakimiyetini kabul etmeyen Kürtler de göçe zorlanıyor veya hapse atılıyor. Şu anda Türkiye sınırında kurulan PKK devleti, Amerika ile işbirliği yapıyor. PKK’nın içerisinde 4 binin üzerinde yabancı savaşçı var.