Meclis oturumunda konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Baluken PKK'nın elindeli asker ve polis sayısını da açıkladı.

AKP sıralarına "Beğenmediğiniz İsrail devleti bile bir tek askeri için bin Filistinli tutsağı serbest bıraktı. Siz şu anda, PKK'nın elinde 20 polis ve asker var, onlarla ilgili kılınızı kıpırdatmıyorsunuz" diye sesledi.

Baluken ayrıca bir hafta önce terör örgütü PKK'nın kaçırdığı polis ve asker aileleri ile Meclis'te görüştüklerini belirterek, "Bu Meclis'te onlarla görüşmek için bile saatlerce bir telefon trafiği yürütüp o aileleri susturmayı denediniz" dedi.

 "ÜNİFORMALAR ARASINA AYRIM KOYMUYORUZ"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Genel Kurulu'da gündem Güneydoğu'da yaşananlar oldu HDP Milletvekilleri bölge halkının ani sokağa çıkma yasaklarıyla hazırlıksız ve uzun süre evlerinde hapsedildiklerini söyledi. HDP adına söz alan Grup Başkanvekili İdris Baluken "Bugüne kadar bu kürsüde konuşan hangi HDP'li milletvekili olursa olsun, herhangi bir ölüm arasına ayrım koymadığını, üniformasına bakmadan bu ülkede çatışmalı süreçten kaynaklanan bütün ölümlerden dolayı o acıyı yüreğinde hissettiğini ifade etmiştir.


"ŞEHİT AİLELERİ İLE GÖRÜŞMEMİZİ İSTEMEDİLER"

Dolayısıyla, özellikle Kürt illerinde yaşanan çatışmalı süreçte yaşamını yitiren polis ve askerlerle ilgili de biz defalarca üzüntülerimizi dile getirmişiz, başsağlığı dileklerimizi iletmişiz ve bu konuda da önlenebilecek bu ölümlerin önüne bir an önce geçilmesi gerektiğini ifade etmişiz. Keşke samimi olsanız.

Siz şu anda, PKK'nın elinde 20 polis ve asker var, onlarla ilgili kılınızı kıpırdatmıyorsunuz.

 Bakın, daha bir hafta önce PKK'nın alıkoyduğu polis ve asker aileleri bu Meclis'e geldiler. Bu Meclis'te onlarla görüşmek için bile saatlerce bir telefon trafiği yürütüp o aileleri susturmayı denediniz. Bakın, hiç beğenmediğiniz İsrail devleti bile bir tek askeri için bin Filistinli tutsağı serbest bıraktı.

"PKK'NIN ELİNDE 20 POLİS VE ASKER VAR"

Siz şu anda, PKK'nın elinde 20 polis ve asker var, onlarla ilgili kılınızı kıpırdatmıyorsunuz. Sadece, onlar ölecek, onların cenazesi üzerinden gelip burada hamaset siyaseti yapmakla toplumu kutuplaştırmaya çalışıyorsunuz.

Bunlara biz hiçbir şekilde prim vermeyeceğiz. Eğer samimiyseniz gelin bu yaşayan polis ve askerlerin PKK'nın elinden alınması için birlikte bir komisyon kuralım, polis ve askerin yaşamına ne kadar değer verdiğinizi de buradan hep birlikte takip edelim. Diğer taraftan, kutsal mekânlarla ilgili yaptıklarınız ortada. Altı aydır cami bombalıyorsunuz, cemevi yıkıyorsunuz, cenazeyi yerde sürüklüyorsunuz, cenazelere işkence ediyorsunuz."

"SİZ HİÇ ÖZEL HAREKATÇI GÖRDÜNÜZ MÜ"

Baluken'in konuşmasına AKP sıralarından sataşma oluca HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, "Tamam, gel bir Diyarbakır'a gör gününü. Gel, özel harekatçıların ne yaptığını gör. Herhâlde hiç özel harekatçı görmediniz. Gelin Diyarbakır'a özel harekatçıları görün de ayaklarınız titrer" diye konuştu.

Baluken ise "Kurşunlu Camisi'nin içerisinden çıkan mühimmat, o boş kovanlar bir ilçenin MKE deposuna yetecek miktardadır. Dolayısıyla, böyle hamasetle olmaz. Dürüst olun, sorunları buradan da doğru bir şekilde tartışalım" dedi. Bunu üzerine AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ise "Yalancı, yalancı!" diye bağırdı.