Star Yazarı Ardan Zentürk PKK'nın son saldırıları ile ilgili çok çarpıcı bir noktayı lafı uzatmadan dile getirdi. Zentürk köşesinde kaleme aldığı yazısında,  PKK’nın terör saldırılarının Kürt halkının değil, İran adına yapılan “vekalet savaşı”nın kanlı bilançosu olduğunu belirtti.


Zentürk yazısına şöyle devam etti;

Türk-ABD anti-DAEŞ koalisyonunun kurulmasından sonra Ortadoğu’da doğan yeni paradigmada PKK’nın bir bölgesel güç tarafından kullanılmasından ibarettir.

Yeni paradigmada ne oldu, söyleyelim...

1- Türkiye’nin DAEŞ’e destek verdiği yalanı ortada kaldı, aksine, Ankara’nın DAEŞ’e karşı yürütülen mücadelenin güçlü aktörlerinden biri olduğu ortaya çıktı.

2- İran ve Baas rejimiyle bağlantısındaki PYD’nin “DAEŞ’e karşı bi’tek biz savaşıyoruz, bize destek olunmalı” lafı geçerliğini yitirdi, İran ve ilgili ortaklarının DAEŞ üzerinden sağlamaya çalıştıkları meşruiyet bitti.

3- İran, Türkiye’nin anti-DAEŞ operasyonlarını önlemek veya geciktirmek için Kandil üzerinden düğmeye basarak, ülkenin sınırlarının içinde kalmasını sağlamaya çalıştı.

4- “Nükleer anlaşma”nın güvenini yaşayan İran, bölgenin efendisi olmaya hazırlanıyordu, bir NATO içi anlaşmayla açıkta kaldı, bilin ki, daha da saldırganlaşacaktır.

5- Türkiye, “Kürt kartı siyasetine” güvenmediği Almanya başta Avrupalı müttefiklere yeni paradigmada kapıları kapattı, özellikle Alman ve İngiliz basınındaki yorumlar bu ülkelerdeki rahatsızlığı ortaya koydu.

6- Sağlam bir Türk-ABD koalisyonunun 90’lardaki Bosna-Hersek ve Kosova senaryolarını tekrarlayacağını anlayan Rusya telaşlandı ama böyle güçlü bir koalisyon karşısında yapabileceklerinin sınırlı olduğunu biliyor.

Türkiye’nin dediği oluyor

Artık Rusya ve İran, “Beşar’sız” bir Suriye’de siyasi çözüm için adım atılabileceğini anlamış durumdalar. Artık Amerika, Carablus-Mare hattında 100 km. uzunluk 50 km. derinlikli adı konmamış bir güvenlikli bölge olmadan Türkiye ile bu işi yürütemeyeceğini anlamış durumda. Bi’şey daha anladılar:

DAEŞ’le mücadele yerel milis teşkilatlarının değil güçlü orduların işi. Suriye’deki vekalet savaşının aktörleri adım adım Türkiye’nin bulunduğu noktaya geliyor.