Yüksekova’da başlatılan operasyonlar öncesinde bazı aşiret liderlerinin de aralarında bulunduğu bir grup, kaymakamlıkla görüşerek operasyonların durdurulmasını istedi.

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yürütülen temaslarda zaman tanınması ve koridor açılması halinde teröristler Irak’a geçmeyi kabul etti. Ancak PKK’ lıların bu talebi reddedildi.

Valilik, kaymakamlık ve askeri yetkililer bu talebe “Zaman tanınması söz konusu olamaz, samimilerse silah bırakıp teslim olsunlar” karşılığını verdi. Daha önce Cizre, Silopi ve Sur’da benzer inisiyatifin oluşturulmadığına dikkat çeken güvenlik kaynakları, Yüksekova’daki çabayı ilçenin örgütün finansal kaynak merkezi olmasına bağladı. 

Güvenlik kaynaklarına göre uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ilçedeki örgüt üyeleri tarafından yönetiliyor. İlçede teslim olan teröristlerin ifadelerine Yüksekova’da 1000-1200 terörist barınıyor. Bu teröristlerin yaklaşık 200’ü örgütün tecrübeli dağ kadrosunda yer alıyor. PKK’nın vatandaşları evlerinden ayrılmamaları, aksi takdirde çocuklarının öldürüleceği yönünde tehdit ettiği de öne sürüldü.