Silah bırakma çağrısını PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın yapabileceğine işaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sözlerinin aksine, silahlı mücadeleyi bırakma iradesinin tamamen kendilerinde olduğu belirtildi.
Örgüte yakın ANF internet sitesinde yer alan KCK açıklamasında, silah bırakma tartışmalarına değinildi.
Açıklamada, "Türkiye'nin demokratikleşmesini ve Kürt sorununun çözümünü isteyen çok farklı kesimler ve bireyler HDP içinde yer almaktadır. Dolayısıyla böyle bir çağrıyı HDP yapamayacağı gibi, mevcut İmralı koşullarında bulunan Önder Apo’nun da böyle bir çağrıyı yapması mümkün değildir" denildi.
Çatışmasızlık sürecine Ak Parti hükümetinin uymadığı iddia edilen KCK açıklamasında, çözüm sürecinin devam edebilmesi için üç adımın atılması gerektiği savunuldu.

KCK'ya göre bu üç adım şunlar: Tahkim edilmiş ateşkes, İmralı'daki Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve örgütüyle, tüm siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle, yazarlarla, sanatçılarla, toplumun birçok kesimini temsil eden kişilerle her an görüşebilmesi, Meclis'in devreye girerek üzerinde anlaşılan çözüm adımları yasal ve anayasal güvenceye kavuşturması.

KCK açıklamasında görüşmelerin "şeffaf" ve Meclis'in devrede olması gerektiği savunuldu.

KCK: CHP'NİN YAKLAŞIMI DOĞRU

Açıklamada, "Geçen dönem CHP’nin 'görüşmeler şeffaf olmalı ve Meclis devreye girmeli' yaklaşımını doğru buluyoruz. Çözüm ancak bu yaklaşım ve bunun gereklerinin yerine getirilmesiyle gerçekleşebilecektir" denildi.

HDP, ÖCALAN'I İŞARET ETMİŞTİ

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HDP'ye "silah bırak" deme çağrısı yapmıştı.

HDP Eş Başkanı Demirtaş, perşembe günü İmralı heyetinin Öcalan'la görüşmek için başvuracağını açıklamış, "Silahlar konusunda çağrı yapacak olan Öcalan’dır ve o da İmralı’da bekliyor" demişti.