PKK’nın Şengal kolu olan YBŞ (Şengal Direniş Birlikleri) merkezi Irak Hükümeti yönetiminde Musul Operasyonu kapsamında Şengal bölgesinden Telafer'e ilerlediğini açıkladı.

Şengal Direniş Birlikleri adı altında örgütlenen ve bir bölümü Ezidilerden oluşan PKK'nın denetimindeki silahlı birlikler, Musul operasyonu kapsamında Şengal bölgesinden Türkmen kenti Telafer'e ilerliyor.  Kuzey Irak kaynaklı Zernews internet sitesi, YBŞ komutanlığının konuya ilişkin açıklamasına yer verdi. Açıklamada, Musul harekatı kapsamında Mediban ve İmecris köylerinin IŞİD'ten alındığı onlarca Ezidi Kürdün  kurtarıldığı belirtildi. Açıklamada, M"ediban ve İmecris köyleri DAIŞ’ten tümden temizlendi. Güçlerimizin başlattığı operasyon Musul’un etrafını temizleme operasyonudur. Musul operasyonunun ilk adımıdır. Güçlerimiz Musul’a giden 47. yol hattını çetelerden temizledi. Şengal’den Telafer’e ve Musul’a gidiş yolu açılmış durumda" denildi.

"Daha önce anlaşmaya varmıştık"

Operasyonun PKK'nın silahlı kanadı HPG ve kadın silahlı örgütü YJA star’ın desteğiyle devam etitği ve operasyona bin 600 YBŞ savaşçısının katıldığı ifade edildi. Operasyonun merkezi Irak hükümetinin bilgisi dahilinde yapıldığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"DAİŞ'in zulmü altında bulunan bütün halkları kurtarmayı hedefliyoruz. Bir planlama çerçevesinde devam eden operasyonlarımız hız kesmeden devam edecektir. Operasyona 1600 kişilik bir güçle devam ediyoruz. Irak Merkezi Hükümeti ile operasyon konusunda daha anlaşmaya varmıştık. Ayrıca operasyon kapsamında YBŞ dışında olan ve alanda bulunan bazı güçlerle ortaklaşma sağlamış durumdayız. HPG-YJA STAR gerillaları ilk günden itibaren destek veriyorlar ve bu destekleri devam edecek."