Sivas'ta bir grup kadın, sadece kadın müşterilere kadın şoförün hizmet verdiği "pembe taksi" uygulamasını protesto etti.
 
Kent Meydanı'nda toplanan Sivas Kadın Dayanışması adlı grup, ellerindeki pankart ve dövizlerle "pembe taksi" uygulamasına tepki gösterdi.
 
Gruptakiler adına açıklama yapan Derya Ulucan, Sivas'ta 11 Şubat'ta, toplumun derin yarası haline gelen kadına şiddet, taciz ve tecavüz vakalarının önüne geçilmesi amacıyla "pembe taksi" uygulamasının başlatıldığını anımsattı.
 
Türkiye'nin birçok yerinde uygulamaya tepki gösterildiğini ifade eden Ulucan, "Çünkü kadınlar biliyordur ki bu olaylar ne ilkti ne de son olacaktı. 2015 yılında 49 kadın tecavüze uğramışken pembe taksinin bu derin yaraya derman olmayacağını biliyoruz" dedi.
 
Yaşanan şiddet, taciz ve tecavüz olayları sonucunda açılan davalara haklı cezalar verilmediğini öne süren Ulucan, şunları kaydetti:
 
"Şiddet, taciz, tecavüz olaylarında caydırıcı cezalar vermek yerine iyi hal indirimleri ile ödüllendirilen hukuk sistemiyle bunların önüne geçilmiyor. Pembe taksinin burada üstlendiği tek görev ayrımcılığı güdümlemektir. Erkeğin varlığını kutsayıp yücelten, erkek egemen sistemin ürünü olan pembe taksiler kadınlar tarafından elbette kabullenilmeyecektir. Asıl olan taksileri pembeye boyamak değil, kadını topluma kazandırmak, kadını bir meta olarak değil bir birey olarak görmektir. Yoksa rengi değiştirilen taksiler, otobüsler, metrolar bu vakaların önüne geçemeyecektir."
 
Uygulamayı kabullenmediklerini, toplumun kadınlar ve erkekler olarak ayrışmasını istemediklerini dile getiren Ulucan, "pembe taksi"ye binmeyeceklerini söyledi.
 
Grup, açıklamanın ardından dağıldı.