Diyarbakır’ın Hani ilçesi yolu üzerinde bulunan Sarıkamış Mahallesi’ne bağlı Dürümlü Küme Evleri  büyük bir patlama ile sarsıldı. Patlamanın şiddeti o kadar yüksekti ki Diyarbakır'ın içinde bomba patladığına dair polise pek çok ihbar yapıldı. Dürümlü’den ambulans istenmesi ile patlamanın adresi de netleşmeye başladı. İlk bulgularla saldırının askeri birimlere yapıldığı düşünülse de gerçek daha sonra anlaşıldı.

KÖYDEKİ KAMYON

Al Jazeera'nın haberine göre, Dürümlü’ye yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıkta ve Yenişehir ilçesine bağlı Tanışık köyüne dün akşam esrarengiz bir kamyonun gelmesi ile köyde hareketli anlar yaşandı. Köy Muhtarı Bayram Yaman o sırada bir taziyede olduğunu ve gelen telefonla yerinden fırladığını anlatıyor:

“Bu kamyona buralarda ‘kırkayak’ deniyor kum taşıma işlerinde kullanılıyor. Köyün içinde birkaç kez geçince akrabam Seyithan Yakar durduruyor. ‘Siz gübre getirmediniz, çiğit getirmediniz ne arıyorsunuz burada niye gezip duruyorsunuz’ deyince Seyithan’ı tehdit ediyorlar. Yanılmıyorsam dört kişi. Kaleşnikof çıkarıp göğsüne dayıyor hakaret ediyor. Tabi bizimkiler bunların kim olduğunu ve kamyonda ne olduğunu bilmiyorlar. Adamlar kamyona binip gidince köyde silahlarını alıp arabalara binip takibe başlıyorlar. Bana telefon geldiğinde bunu anlattılar. Arabaya atlayıp arkalarından gittim. ‘Dedim ki bir olay olur zarar görürler.’ Ama yetişemedim çok uzaklaşmışlardı. Keşke yetişebilseydim, keşke yetişseydim, bırakmasaydım.”

"EV ÜZERİMİZE YIKILDI"

Kamyon önde dört araç arkasında Dürümlü Küme Evleri’ne doğru giderken 13 yaşındaki E.Ö. Dürümlü’deki evlerinde ailesiyle birlikte televizyon izliyordu: “Annem, babam ve kardeşlerimle oturuyorduk. Televizyona bakıyorduk. Silah sesleri gibi bir şey gelmeye başladı. Ben televizyondan geliyor diye düşündüm. Yükselince kardeşlerimle birbirimize bakıp televizyonun sesini kıstık. O zaman daha net duyulmaya başladı. Ne olduğuna bakmak için pencereye gidecekken birden ev üzerimize yıkıldı. Sonrasını hatırlamıyorum.”

Patlamada E.Ö.’nün babası Aziz ve kardeşleri Hacı, Mehmet ve İbrahim yaralanırken E.Ö. felaketi küçük sıyrıklarla atlattı.

KAMYON NASIL PATLADI?

Dürümlü’deki patlamanın nasıl olduğuna ilişkin köydekilerin farklı düşünceleri var. Kimine göre kamyonu takip eden araçlarla kamyondakiler arasında sıkılan mermiler kamyonu patlattı. Başka bir düşünce kamyondakilerin panikleyerek bombayı patlamış olabilecekleri yönünde.

Olay böyle gerçekleşmişse kamyondakilerin de öldüğü varsayılacak. Bir diğer görüş ise yakalanacaklarını anlayınca kamyonu terk edip kaçarlarken uzaktan kumanda ile patlatıldığı. Patlamayla açılan yaklaşık 35 metre çapında ve beş metre derinliğindeki çukurda ne kamyon ne de en yakınındaki araçtan hiçbir iz yok.

KAYIP 12 KİŞİ

Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yaşamını yitiren biri isimsiz dört kişi var. Bunlar Ramazan Yakar, Ahmet Yaman, Mustafa Yakar ve kimliği tespit edilemeyen bir kişi daha. Ancak araçlara binip kamyonu takip edenlerin çoğundan bir iz yok. Tanışık köyü muhtarı Bayram Yaman kayıp kişilerin isimlerini şöyle sıralıyor.

“Seyithan Yakar, Orhan Yakar, Gerçek Yaman, Rıza Yaman, Sait Yaman, Temur Yakar, Mehmet Yaman, Tahir Yaman, Uğur Yaman, Salih Yaman, Davut Yaman, Soyadı Yeşil olan biri.”

Valilik, kendilerinden haber alınamayan köylülerle ilgili 'tahkikat başlatıldığını' açıkladı.

Patlamada 23 de yaralı var. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören yaralıların çoğu Dürümlü Küme Evleri sakinlerinden oluşuyor. Dicle Üniversitesi’nden alınan bilgiye göre çoğu patlamanın basıncıyla patlayan duvar ve camlarla yaralanmış.

Köylüler, kayıp yakınlarının parçalarını çamurun içinde, bombanın yol açtığı 30 metre çapındaki kraterde ve tarlalarda aradı.

15 TON PATLAYICI VE DİYARBAKIR

Jandarma kaynaklarına göre kamyonu ve arkasındaki aracı görünmeyecek derecede yok eden patlayıcının miktarı tahminen 15 ton civarında. Kamyonun bölgede gizlenmek üzere bulunduğu ve Diyarbakır’a yönelik bir saldırıda kullanılacağı tahminleri yapılıyor. Yine o tahminlere göre; ‘eğer kamyon Diyarbakır merkezinde patlatılsaydı bir semti tamamen yok edebilirdi.’

Dürümlü’de patlamanın açtığı çukur ve çevresinde incelemelerini tamamlayıp delil parçaları toplayan jandarma ekipleri bölgeden ayrıldılar. Açılan çukurun etrafında şimdi Tanışık köylüleri var ve ellerinde çubuklarla yakınlarından geriye kalan parçaları topluyorlar.