Ataşehir’de inşa edilen Uluslararası Finans Merkezinde BDDK ve SPK binalarının da temeli atıldı. Başbakan Yıldırım, “Dünyadaki nakit para yeni adresler arıyor. İstanbul, bunun için en ideal yer” dedi. İstanbul’u dünyanın finans merkezi hâline getirecek projede önemli bir aşamaya geçildi. Ataşehir’de konumlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temeli atıldı. Törene katılan Başbakan Binali Yıldırım; “Bu merkez yapıldığında âdeta küçük ölçekli bir şehir olacak. 50 bin çalışan, 30 bin gelen giden, gün içinde burada 80 bin kişi olacak. Yeni iş yerleri olacak, yeni iş alanları olacak. İstanbul Finans Merkezindeki projeler, vatandaş-devlet iş birliğiyle yapılıyor. Arazi veriliyor, müteahhit yapıyor, bir kısmını BDDK’ya verecek ve diğer kurumlara, geri kalan kısmını kendisi değerlendirecek, hem para kazanacak hem de burada muazzam bir merkez ortaya çıkacak. Neden ihtiyaç var bu merkeze? Dünyadaki nakit para yeni adresler arıyor. Amerika, Avrupa fazla sıkıyor, 50 tane soru soruyorlar, ‘Bu parayı nereden buldun, nasıl getirdin?’ İnsanlar da parasıyla rezil olmak istemiyor. Onun için İstanbul, finansman için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer. Onun için bu merkeze ihtiyaç var. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin, burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. İnşallah bir iki sene içinde buralarda muazzam tesisler tamamlanacak ve Finans Merkezi çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

FARK ATACAK

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi; New York, Londra ve Dubai’de yer alan dünyanın en büyük finans merkezlerine alternatif olacak. Hatta bu projenin, benzerlerinden büyük olması hedefleniyor. Proje ile İstanbul; İslami finans ürünleri başta olmak üzere her türlü finans enstrümanının alınıp satıldığı bir merkez hâline dönüşecek. Yaklaşık 2 milyon 500 bin m² inşaat alanında ofis, alışveriş merkezleri, otel, rezidans, kültür ve kongre merkezleri bulunacak.

İlk harcı birlikte koydular
Törene Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra; Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, TOKİ Başkanı Ergün Turan, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, AK Partinin İstanbul milletvekilleri, iş ve finans dünyasından birçok isim katıldı. Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin yeni projeleriyle geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü belirterek, “Bunun son örnekleri Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli... Şimdi bir başka gurur projemize ilk harcı koyuyor olmanın heyecanını yaşıyoruz” diye konuştu.

Geleceğin temelini attık
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Uluslararası sermaye güvenebileceği yeni finans merkezleri arıyor. Alternatif olabilecek tek bir yer var. Orası da Türkiye ve İstanbul Finans Merkezidir. Türkiye cazibe merkezi. Orta Doğu’dan, Balkanlar’dan, Güney Afrika’dan hatta Doğu Avrupa ülkelerinden her yıl kalıcı olmak üzere on milyarca dolar para geliyor” dedi. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da şunları söyledi: “İstanbul Finans Merkezi ile uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında yerini alacak. Yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul’a şehir içinde şehir, bir finans şehri ekleniyor.”

SPK binasının yapımını üstlenen Kuruluş-Sersim İş Ortaklığının ve İstanbul Ticaret Odasının Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ise, bugün bir inşaatın değil, bir fikrin temellerinin atıldığını aktardı. İnşa edilecek SPK binasının 20’şer katlı iki kuleden oluştuğunu ifade eden Çağlar, toplam 200 bin metrekarelik inşaat yapacaklarını, kulelerden birinin SPK’nın merkez binası olacağını, ikinci kulenin ise ofis binası olarak tasarlandığını bildirdi.