Paralel yapıya bağlı okullarda arama ve kontrol işlemleri geniş bir ekiple sürdürülüyor. Örgütün İstanbul genelinde faaliyet gösteren 350 eğitim kurumunu denetlemek için heyet oluşturuldu. İstanbul Valiliği'nin talimatıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, maliye müfettişleri, İBB zabıta ve itfaiye ekipleri ile yapı denetim sorumluları ve emniyet mensuplarından oluşan heyet, paralel yapının 350 okulunu denetlemeye başladı. Ekipler, kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili incelemeleri yaptıktan sonra rapor oluşturuyor. İlk denetimler Bahçelievler ve Küçükçekmece'de yapıldı. Kontroller paralel yapı mensuplarında paniğe neden oldu.

CİDDİ EKSİKLİKLER VAR

Özel ilkokul, ortaokul, lise, kreş, yurt ve kursların incelenmesinde kurumların mali durumları, sağlık şartları ve servis araçlarının kalite durumu gibi birçok unsur kontrole tabi tutuluyor. İlk incelemelerde okulların bazısında ciddi eksiklikler tespit edildiği ve inceleme başlatıldığı öğrenildi. Paralel örgüte bağlı eğitim kurumlarının temel sorunu ise temizlik. Hijyen konusunda büyük problem yaşadığı ortaya çıkan okullar için öğrencilerden her yıl ciddi ücretler alınıyor.

EMNİYET GÜVENLİK SAĞLIYOR

İnceleme yapılacak adreslerin tespitini yapan emniyet birimleri, denetim ekibinin ziyareti sırasında güvenlik tedbiri alıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerinin tedbir aldığı uygulamalarda, trafik polisleri de servis araçlarını kontrol ediyor. Paralel yapıya ait kurumlara yapılan devlet denetimlerine okul ve yurtların yöneticileri genellikle direnç gösteriyor. Okul sorumluları, söz konusu denetimler için 'okullara operasyon' algısı yaymaya çalışıyor. İnceleme yapan birimlerin kendi alanlarında hazırladıkları dosyayı valiliğe sunacakları, burada da raporlar doğrultusunda genel bir değerlendirme yapılacağı kaydedildi.

GİZLİ BELGE TELAŞI MI?

Denetimde ilk durak, paralel yapının eğitim kurumlarından Fatih Koleji oldu. Kolejin Bahçelievler'de bulunan Çobançeşme şubesine giden denetim ekibi, paralel yapının okul sorumlularınca uzun süren bir dirençle karşılaştı. Görevli memurlara zorluk çıkaran bu kişiler, polisin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Paralel örgüt medyası ise rutin denetimleri 'okul baskını' gibi sunmaya devam ediyor. Okulların tatil olmasına rağmen öğrenci velilerini denetimlerden haberdar eden paralel örgüt mensupları, vatandaşlara “Kontrollere karşı direnin” çağrısı yapıyor. Okullarda karşılaşılan bu direncin nedeni ise merak konusu. Geçtiğimiz günlerde Zonguldak'taki bir dersanenin tuvaletinde, paralel yapının haraç senetlerinin saklı olduğu kasa ele geçirilmişti. Benzer dökümanların, İstanbul'daki okullarda da çok miktarda bulunduğu ve sergilenen paniğin nedeninin bu olduğu iddia ediliyor.

DİDİK DİDİK ARANIYOR

Aksaray'ın Ortaköy ilçesinde paralel yapı soruşturması kapsamında bir şirket ile şirkete bağlı dershanede yapılan aramada bazı dokümanlara el konuldu. Burada gözaltına alınan 2 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Düzce'de de benzer bir soruşturma çerçevesinde kent merkezindeki 2 özel okul, 2 dershane ve 2 yurt ile Akçakoca ilçesinde bir dershanede arama gerçekleştirildi. Sözkonusu kurumlardan paralel örgüte finans desteği sağlandığı iddia ediliyor. Emniyet ekipleri denetim yapılan dershane ve okullardaki bazı döküman ve bilgisayarlara el koydu.