A Haber’de yayınlanan Mehmet Ali Önel Yönetimindeki Deşifre Programı’nda dün akşam çocukları elinden alınan bir ailenin dramı ekrana geldi.. Peki Canlı yayında gözyaşlarına boğulan Demir çiftinin başına neler gelmişti?..
İşte'Çocuklarım Olmadan bir Anneler günü daha geçirmek istemiyorum' diye feryad eden İlknur ve Murat Demir çiftinin akıl almaz hikayesi:

İlknur ve Murat Demir çifti Balıkesir'de 10 yıl önce mutlu bir yuva kurmuşlar. Çok istemelerine rağmen çocuk sahibi olamayan Demir çifti, devlet korumasındaki yetim çocuklara koruyucu aile olmak için başvuruda bulunmuşlar. Çocuk hasretiyle yanıp tutuşan İlknur ve Murat Demir çifti 2008 yılında 2 yaşındaki Sıla'ya koruyucu aile olmuş... Aile bir yıl sonra da %50 zihinsel engeli olan 3 yaşındaki Ali'yi koruyucu aile olarak yanına almış. İlknur Demir, hayatında ilk defa anne olmanın heyecan ve mutluluğunu öz evladı gibi sevip gönül verdiği Ali İle Sıla'da bulmuş. Zamanla aile çocuklara çocuklar da Demir çiftine öyle bağlanmışlar ki adeta et ve tırnak olmuşlar. Ancak bu mutlu aile tablosuna tam altı yıl sonra gölge düşmüş. Baba Murat Demir, çocukları aldıkları Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nü bağlı bulunduğu bakanlığa yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle şikâyet etmiş. Zaten ne olduysa bundan sonra olmuş... Valiliğe isimsiz ve imzasız bir dilekçe verilmiş. Bu dilekçede baba Murat Demir'in internette müstehcen görüşmeler yaptığı iddia edilmiş. Ancak bir süre sonra şikâyet edilen kişinin baba Murat Demir olmadığı ortaya çıkmış. Ancak Demir çiftinin başına gelen bu olay, haklarında yapılacak 7 ayrı suçlamanın sadece başlangıcı olmuş. Aile canları gibi sevip bağlandıkları çocukları geri vermemek için büyük bir hukuk mücadelesi başlatmış. Demir çiftinin tüm direnmelerine rağmen yargılama devam ederken çocuklar aileden koparılmış. İşte bu kopuş annelik duygularını Ali ve Sıla'da yaşayan Anne İlknur'a çok ağır gelmiş. Bu ayrılığı çocuklar da kaldıramamış... Ali anne babasının yanına dönmek için tam 3 kez kaldığı yurttan kaçmış. Ali ailesine dönmek için son kaçışında ise otogara giderken bir aracın altında kalarak ağır yaralanmış. Demir Çiftinin sevgisini esirgemediği Ali'nin düzenli aralıklarla tetkikleri yapılıyormuş, işte bu aileden kopuş sürecinden sonra Ali'nin %50 olan zihinsel engeli %60'a çıkmış. Bu arada Sosyal Politikalar il müdürlüğü ilgili yönetmeliğe dayanarak Demir çiftinin koruyucu aile statüsünü kaldırmış...

Ancak çocuklarına kavuşmak için hukuk mücadelesini bırakmayan Murat Demir, hakkında "Şiddet kullanarak, hayvanlarla ölmüş insan bedeni ile ilgili müstehcen yayın üretmek ve satmak" iddiasıyla açılan davadan mahkeme kararı ile beraat etmiş. Ayrıca Baba Demir, hakkındaki diğer suç duyurularında da Cumhuriyet savcılığınca, "delil bulunmadığından" kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilerek aklanmış…

Savcılığın isteğiyle Çocuk İzlem Merkezinin hazırladığı adli Değerlendirme Raporunda Uzmanlar, Ali ve Sıla'nın Demir ailesini istediklerini ve yanlarında mutlu olduklarını saptayan bir rapor vermiş.. Aile de mahkemenin beraat kararı ve bu belgeyle Balıkesir idare mahkemesine iade-i itibar davası açmış, koruyucu aile statüsünün de tekrar verilmesini istemiş. Balıkesir İdare Mahkemesi de, Demir çiftini haklı bularak aileye yönetmeliğe dayanılarak verilen Koruyucu Aile statülerinin kaldırılma kararını oybirliğiyle iptal etmiş... Demir ailesi böylece Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurarak çocukların iadesini istemiş..Ancak Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Hukuk Kurulu kararı olmadan çocukları veremeyeceklerini söylemiş. Baba Murat Demir suçlamalardan beraat ederek aklanmıştı, Balıkesir İdare Mahkemesi de Demir çiftine iade-i itibar yapmıştı. Ama aile çocuklarına çocuklar da ailesine kavuşamadı... Bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen, yargı kararı uygulanmadı.

'YOLSUZLUKLARINI İHBAR ETTİK, PARALEL YAPI BİZE KUMPAS KURDU'

Canlı yayında da gözyaşlarına hakim olamayan Anne İlknur Demir: Biz sosyal politikalar il müdürlüğünde yolsuzluk var'diye ihbar ettik.Bizim ifademizi şikayet etiğimiz kişiler aldı.Koruyucu aile olarak 6 yıllık bir beraberliğimiz vardı. Bunlardan dolayı biz aile itibarımızı kaybettik.Bu olanlardan dolayı bakanlığa şikayette bulunduk bakanlık şikayet ettiğimiz kişileri olay hakkında inceleme yapmak için görevlendirdi.Benim çocuklarım ifade verdiklerinde çok dikti güçlüydü.Sıla bana annecim benim adım Sıla ise ben sana geri geleceğim dedi.Hafta sonu posta geliyor eve bugün ayın on altısında saat birde teslim edin diye,ben çocuklarımı o gün teslim ediyorum ama ayın 18'inde vermiş gibi gösterip çocukları alıkoymaktan dava açılıyor.Biz üç gün sokağa çıkamadık utancımızdan.

Baba Murat Demir; Benim hukuk savaşım herkese örnek olması gerekiyor.Para promosyon adı altında çalıştırılıyor bizim iddiamız bu.Misal Bakanlık tarafından Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün hesabına 90 bin para ayın başında yatıyor bizim hesabımıza ayın yedisine kadar yatması gereken para ayın on beşinde yatıyor.

Avukat Türkay Asma; Sosyal Politikalar İl Müdürü suçlanıyor ama bu müdür hem sanık hem hakim görevine üstlenmiş.Türkiye'de ilk defa uygulanmayan bir mahkeme kararına şahit oldum.Çocuklar değil, suç duyurusu yapılan kişiler korundu.

Avukat Ahmet Başçı; İsimsiz dilekçeyle aile hakkında en fazla bir dava açılır.Burada aile hakkında aynı şikayete bağlı birden fazla aylara yayılmış davalar var.Aile ile açıkça uğraşıldığı görülüyor.Şeklinde konuştu…

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI DOÇ.DR. AYŞENUR İSLAM SKANDAL'A EL KOYDU

Deşifre'nin yayınını izleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşunur İslam, gönderdiği yazılı açıklamada:Konuyu ivedilikle inceleyeceğiz.Çocuklar ailenin hakkı ise gereken yapılacaktır.Müjdesini verdi.Bakanlıktan gelen açıklamanın ardından Anne İlknur Demir, canlı yayında bu kez sevinç gözyaşları döktü.