Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 1 Ağustos’ta başlaması öngörülen kritik Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantıları bir ilke sahne olacak. Son kanuni değişiklikle 2 yıllık görev süresi dolan kuvvet komutanlarının görev sürelerinin uzatılmasını öngören 926 sayılı TSK Personel Kanunu’na eklenen 49/i maddesinin bu toplantıda ilk kez işletilmesi bekleniyor. 

Kulislerde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresinin uzatılmasına kesin gözüyle bakılırken, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün de görev süresinin uzatılabileceği belirtiliyor. Eğer Orgeneral Öztürk, emekliye sevk edilirse, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, kuvvet komutanlığına gelecek.

NECDET ÖZEL EMEKLİYE AYRILACAK

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in 4 yıllık görev süresi dolduğu için emekliye ayrılacağı Şûra’da, Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın oturmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Orgeneral Akar, 2019’a kadar bu görevde kalacak. Genelkurmay Başkanlığı görevinin el değiştirecek olması nedeniyle, Genelkurmay Karargâhı’ndaki general kadrosunun bir bölümünün değişeceği ifade ediliyor.

ATAY DA EMEKLİ OLACAK

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da görev süresi sona erdiğinden emekliye ayrılacak.