Böceğin herhangi parasal değerinin bulunmadığına dikkat çeken bakanlık, böceklerin ticaretini yapanlar hakkında 38 bin liraya kadar para cezası kesileceğini duyurdu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son günlerde hemen hemen tüm Türkiye'de vatandaşlar tarafından bulunmaya başlayan ve değerinin 90 bin dolar olduğu iddia edilen gergedan böceklerine ilişkin bir açıklama yayımladı. Böceğin nadir görülen bir tür olmadığına ve parasal değerinin bulunmadığına dikkat çeken bakanlık, böceğin toplanması ve bijolojik çeşitliliğin bozulması halinde 872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20(k) fıkrası kapsamında 38.751 TL idari para cezası uygulanabileceğine vurgu yaptı.

"ARAZİ ÇALIŞMALARINDA RAHATLIKLA RASTLANIR"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Avrupa, Akdeniz Havzası, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’da bulunur. Sanıldığı gibi nadir görülen bir tür olmamakla birlikte, arazi çalışmalarında rahatlıkla rastlanabilen bir türdür. Türler için tehdit kategorilerinin yer aldığı Kırmızı Liste’de bu türle ilgili bir değerlendirme henüz bulunmamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir parasal değeri bulunmamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir parasal değeri bulunmamaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar(DKMP) Genel Müdürlüğü 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu’na istinaden bu türü tabiattan toplayan ve ticarete konu yapanlara para cezası uygulamaktadır. Sonuç olarak böceklerin ticaretini yapanlara Hayvanları Koruma Kanunu 28. Maddesi (g) fıkrası gereğince bin 673 TL idari para cezası verilebileceği gibi, bu böceklerin toplanmasının biyolojik çeşitliliği tahrip ettiğinin tespit edilmesi halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20(k) fıkrası kapsamında 38 bin 751 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın, gergedan böceğinin 90 bin dolar değeri olduğu yönündeki asılsız ve yanlış bilginin dolandırıcılar için fırsat yaratacağını akılda tutularak, bu bilgilere itibar etmemeleri, gergedan böceği veya başka bir yabani hayvanın doğadan toplanmasının biyolojik çeşitliliğimize zarar vereceğini, doğadan toplanması veya ticaretinin yapılması halinde cezai işlem uygulanacağını bilmeleri önem arz etmektedir" şeklinde ifadelerine yer verildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan gergedan böceği açıklaması