Ordudan Atılan Pilotlara Geri Dönüş Yolu Açılıyor

illi Savunma Bakanı Fikri Işık, daha önce pilot olup da Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılanların geri dönmesiyle ilgili çalışma yaptıklarını belirtti.

Işık, bazı temaslarda bulunmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zek iÇolak ile Isparta'ya geldi. Kara Havacılık Okul Komutanlığının inşaat bölgesinde incelemelerde bulunan ve çalışmalar hakkında bilgi alan Işık, basına kapalı gerçekleştirilen brifingin ardından, araçla alanı gezdi.

Ardından Isparta Valisi Şehmus Günaydın'ı ziyaret eden Işık, burada yaptığı konuşmada,Isparta'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
"KAHRAMANLARI TEBRİK EDİYORUM"
Isparta'nın 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu tavırla Türkiye'de demokrasiye kastetmek isteyen hainlere en güzel karşılığı veren illerden biri olduğunu anlatan Işık, o gece yollara çıkan, hainlerin darbe girişimini engelleyen kahramanları tebrik ettiğini vurguladı.

Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde halkın sokağa çıkması sonucu ihanet girişiminin engellediğini hatırlattı.
"TSK'NIN DAHA DİNAMİK BİR YAPIYA KAVUŞMASI İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR"

Türkiye'de böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için TSK'yı çok dinamik bir yapıya kavuşturmak istediklerini vurgulayan Işık, bu konuda çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

2012 yılında inşaatına başlanan Kara Havacılık Okulunun eksikliklerini yerinde görmek için Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak ile kenti ziyaret ettiklerini anlatan Işık, müteahhit firmanın ekonomik sıkıntıya girmesinden dolayı inşaatın arzu edilen sürede tamamlanamadığını dile getirdi.

İnşaatın bir an önce tamamlanması için gereken çalışmayı yaptıklarını ifade eden Işık, şöyle konuştu:

"Burada, 15 Temmuz öncesi planlamamız sadece Kara Havacılık Okuluydu ama 15 Temmuz'dan sonraki planlamamızda bunun yanında Kara Havacılık Komutanlığı'nın ve bir alayımızın da Isparta'ya gelmesi şeklinde. Dolayısıyla 2012 yılındaki planlamanın daha ötesinde bir konuşlanma olacak Isparta'da. Bununla ilgili gerek fiziki altyapı eksikliklerini, gerek sosyal tesislerle ilgili eksiklikleri bugün tespit ettik. Yapılması gereken çalışmalarla ilgili bir yol haritası belirledik. Bundan sonra Milli Savunma Bakanlığı olarak bizim yapmamız gereken çalışmaları tekrar gözden geçirdik. Isparta'da valimizin ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın yapması gereken çalışmaları değerlendirdik. Hedefimiz en kısa sürede bu devasa diyebileceğimiz, sadece Türkiye'deki pilotların eğitimini değil, belki dost ve kardeş ülkelerin pilotlarının da eğitimini sağlayacak tesisin kısa sürede hem Türk Silahlı Kuvvetlerimize hem de Isparta'ya kazandırılmasını sağlamak."

"MUTLAKA EN DETAYLI İNCELEME YAPILACAK"
Bir gazetecinin, 37 bin subayın dosyasının tek tek inceleneceğinin açıklandığını, bu sürecin nasıl işleyeceğini ve terfilerin nasıl olacağı sorusu üzerine Işık, 2016 yılı terfilerinin Kanun Hükmünde Kararnameyle 29 Temmuz itibarıyla yapıldığını vurguladı.

Terfilerin durdurulması ihtiyaç haline gelirse bunun 2017'de ancak düşünülebileceğine dikkati çeken Işık, o döneme kadar hainlerin tespit edilip, TSK'dan ilişiğinin kesilmesi için bütün kuvvet komutanlıkları ve Genelkurmay Başkanlığı ile yoğun çalışma yürüteceklerini söyledi.

Işık, şöyle devam etti:

"Bu ihanet şebekesiyle hiçbir ilişiği olmayan subayımızın, astsubayımızın, askerimizin endişe etmesine gerek olmadığını özellikle belirtmek isterim. Hiçbir endişe, korku, tereddüt oluşmasın. Şu anda bütün mücadelemiz, bu ülkesine ihanet etmiş, milletin verdiği vergilerle alınan silahları millete karşı kullanmış hainlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden temizlenmesidir. Bunun dışında hiçbir askerimizin bir endişe, tereddüt taşımasına hiçbir şekilde gerek yoktur. Bu çalışma kendi Türk Silahlı Kuvvetlerimizin iç işleyişinde mutlaka yapılacaktır. Burada gereksiz endişeye hiçbir zaman mahal yok. Yani '37 bin dosya tek tek elden geçirilecek', çok abartılı bir ifade. Burada bu yapıyla iltisakı olduğu değerlendirilenlerle ilgili mutlaka en detaylı inceleme yapılacak ama bunun dışındaki hiçbir subayımızla ilgili bir tereddütümüz olmayacak."

"SİVİL KAYNAKTAN PİLOT TEMİNİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ"

"Uçuşa elverişli değildir raporu alanlarla, pilotlarla ilgili bir tasarrufunuz olacak. O süreç nasıl işleyecek, kimler öncelikle TSK'ya kazandırılacak" yönündeki soruya ilişkin Işık,TSK'dan 265 pilotun ihraç edildiğini hatırlattı.
"Acil durumlarda yetecek kadar, yani acil ihtiyacımızı giderecek kadar pilotumuz var. Ama bu sayı bizim norm kadromuz açısından şu an elimizdeki sayı yeterli değil" diyen Işık, şunları kaydetti:
"SAĞLIK RAPORUYLA AYRILANLARA TEKRAR HAK VERİYORUZ"
"Biliyorsunuz bu FETÖ dediğimiz bu terör örgütü, TSK veya diğer kurumların içerisine sızarak, kendinden olmayanları elemine etmek için pek çok yöntem kullandı. Bunlardan bir tanesi eften püften gerekçelerle, pilot olmaya elverişli olduğu halde bazı insanların sağlık raporuyla maalesef pilot olmalarını engelledi. veya sınıf subaylığına ayrılmasına sebep oldu. Bütün bunlar değerlendiriliyor, daha önceden pilot olup da Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılanlar, onların geri dönmesiyle ilgili çalışmayı yapıyoruz. Daha önceden sağlık raporuyla ayrılanlara tekrar bir hak veriyoruz. Pilotluğun dışındaki sınıf subaylığına ayrılanlara gerekli şartları taşımaları ve gerekli sınavlardan geçmeleri şartıyla tekrar pilotluğa dönmekle ilgili bir imkan tanıyoruz."

Işık, sivil kaynaktan pilot teminiyle ilgili çalışma da yürüttüklerini, bütün bunlarla ilgili Kanun Hükmünde Kararnameyi tamamladıklarını ve bunun yayınlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.