İzmir’de darbe girişimine ilişkin hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz sırasında Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in Ege Ordusu Komutanı OrgeneralAbdullah Recep'e "Birlikler harekete geçti, artık önüne geçemezsiniz. Ben sıkıyönetim komutanıyım, hepinizi öldürtürüm" dediği öne sürüldü.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen Tümgeneral Hakbilen’in Orgeneral Recep'i derdest etmek istediği  ve Edremit'teki 19’uncu Motorize Piyade Tugayı ile Bergama Alay Komutanlığındaki tankların İzmir’e gönderilmesi için talimat verdiği belirtildi.
267 sanık hakkında iddianame
İzmir'de Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, 267 sanık hakkında hazırlanan 1300 sayfalık iddianame, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
Askeriye imamı astsubay Kuzu da var
İddianamade, bir numaralı sanık olarak yer alan örgütün lideri olan Fethullah Gülen, Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen ve askeriye imamı Astsubay Zekeriya Kuzu ile diğer sanıklar hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede yer alan sanıklar
İddianamede adları yer alan şühelilerden bazıları şunlar: 'Sözde darbenin İzmir Sıkıyönetim Komutanı' olduğu belirlenen Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka ve Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ege Ordusu Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş, Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez ve Astsubay Zekeriya Kuzu
Marmaris'te Erdoğan'ın otelini basan askerler de var
Darbe girişiminde bulunan askerler, Marmaris'te bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da kaçırmak istedikleri ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz Perşembe günü olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, tarafından üç aylık çalışmanın ardından, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianame, bugün 2016/203 esas sayısı ile kabul edildi.
Darbe girişiminden haberdar olmadığını söylemiş
Hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma", "Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl hapis cezası istenen Hakbilen’in darbe girişiminden önce izinli olduğu, 15 Temmuz günü ise Orgeneral Recep’e darbe girişiminden haberdar olmadığını söylediği bilgisine yer verildi.
‘Hepinizi asarım, mahvederim’
Bin 300 sayfalık iddianamede, Hakbilen’in Recep’in odasına gelip "Yurtta Sulh Konseyi"nin kararıyla "sıkıyönetim komutanı" ilan edildiği belirtilirken, komutanın "Ben bu silahlı kuvvetlerin generaliyim, ben sıkıyönetim komutanıyım" dediği, bunun üzerine Ege Ordusu Komutanının gözaltına alınması yönünde talimat vermesi üzerine bağırarak, "Hepinizi asarım, mahvederim, iki saat sonra tank taburu geliyor" ifadelerini kullandığı dile getirildi
‘Artık önüne geçemezsiniz’
Hakbilen’in Orgeneral Recep’in korumaları tarafından gözaltına alındıktan sonra odasına kilitlendiği, burada da askeri hattan bazı görüşmeler yapması üzerine hattının kesildiği kaydedilen iddianamede, Ege Ordusu Komutanının, Hakbilen’in bulunduğu odaya girdiğinde yeniden bir tartışma yaşandığı ve Orgeneral Recep’e "Birlikler harekete geçti, artık önüne geçemezsiniz, ben sıkıyönetim komutanıyım, hepinizi öldürtürüm" dediği belirtildi.
Gizli tanık ifadesi: 'Gülen'den onay alacağını söyledi'
"Kuzgun" kod adlı gizli tanık ifadesinde, Adil Öksüz'ün darbe planlarını Fethullah Gülen'e götürerek onayını alacağını açıkça belirttiğini, planın Öksüz tarafından 12 Temmuz Salı günü ABD'ye götürülerek Gülen'in onayından sonra darbe planının devreye sokulduğu öğrenildi.
Adil Öksüz'ün yine başka bir konuşmasında "Arkadaşlar biraz önce içerideki odada büyüğümüzle görüştüm. Sizlere selamı var" dediğini anlatan gizli tanık, "Adil Öksüz'ün bu konuşmasında büyüğümüz diye bahsetmiş olduğu kişi Fethullah Gülen'di. Başka bir konuşmasında ise yine Adil Öksüz'ün 'arkadaşlar ben cumartesi veya pazar İstanbul'da olacağım, oradan yurt dışına uçacağım, bir aksilik olmazsa salı günü büyüğümüzle görüşüp çarşamba veya perşembe döneceğim' dedi. Orada bulunan herkes büyüğümüz sözünden kastedilenin Fethullah Gülen olduğunu biliyordu. Öksüz, 12 Temmuz Salı günü Amerika'ya darbe planlarını götürüp Fethullah Gülen'e sundu ve onun onayı ile planları devreye soktu" dedi.​