Ödül miktarı yakalanan teröristin örgütün üst düzey yöneticisi olması halinde 4 milyon TL’ye kadar çıkabilecek.

Terörle mücadelede 'ihbar' dönemi resmen başladı. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara, yerlerini ya da kimliklerini bildirenlere para ödülü verilmesine dair İçişleri Bakanlığı yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun kapsamındaki suçların faillerinin yakalanmasında etkinliği arttırmak için, suçun işlenmesine katılmayan ve teröristlerin yakalanmasına yardımcı olan, yerlerini ya da kimliklerini bildiren kişilere İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyonca belirlenen miktarda para ödülü verilecek. 

YABANCILAR DA ALABİLİR

Yönetmeliğe göre polis, asker ya da MİT mensuplarından ihbarda bulunanlara ödül verilmeyecek. Ancak köy korucuları ihbarda bulundukları takdirde para ödülünden yararlanacak. İhbarda verilecek bilgilerin daha önce devletin terörle mücadele birimleri tarafından elde edilmemiş olması gerekiyor. Ödül kazanmak isteyen ihbarcıların Türk vatandaşı olması da gerekmiyor. Yani yabancı bir kişi de ihbarda bulunduğunda hak ettiği takdirde para ödülü alacak. 

HER TERÖRİSTE AYRI ÖDÜL

Ödülün miktarı ise aydınlatılacak suç ya da ihbar edilen teröristin etkinliğine göre değişecek. Ödül miktarı 200 bin lirayı geçemeyecek. Ancak yönetmeliğe göre ihbar edilen kişinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması ya da aydınlatılacak suçun toplumda oluşturduğu infial ve etki dikkate alınarak ödül komisyonun önerisi ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla ödülün miktarı 20 kat arttırılarak ihbarcıya 4 milyon liraya kadar ödül verilecek. Birden fazla farklı ihbarda bulunulduğu takdirde yakalanan her terörist ve aydınlatılan her suç için ayrı ayrı ödül verilecek. 

50 KİŞİLİK LİDER KADROSU VAR

PKK’nın kamuoyunda bilinen yöneticilerinden Cuma kod adlı Cemil Bayık, Cemal kod adlı Murat Karayılan, Dr. Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin ya daAvrupa’daki Muzaffer Ayata, Zübeyir Aydar gibi isimleri yakalatan ihbarcı 4 milyon liralık ödülün sahibi olacak. Terör örgütü PKK’nın yaklaşık 50 kişilik lider kadrosunun büyük kısmı Kuzey Irak’taki kamplarda bulunurken, bu kişilerin bir kısmının ise Avrupa’daki çeşitli ülkelerde örgüt faaliyetleri yürüttüğü biliniyor. 

MUHBİRİN KİMLİĞİ GİZLİ TUTULACAK

Ödül olarak verilecek para İçişleri Bakanlığı’na aktarılan ödenekten karşılanacak. Ödül verilen ihbarcıların kimlikleri gizli tutulacak. Bu kimlikleri açıklayan kişiler hakkında cezai işlem uygulanacak. Alınan bilgiye göre ihbarcılar gerektiğinde ‘tanık koruma’ programına alınacak. 24 saat korunacak ihbarcıların kimliklerinin değiştirilmesi de sağlanacak. 

İHBARCI ÖLDÜRÜLDÜ

İhbar-ödül yönetmeliği çıkmadan önce de genelde illerdeki mülki amirler ya da terörle mücadele birimlerinin önerisi doğrultusunda önemli bir suçu aydınlatan ihbarcılara örtülü ödenekten ödül veriliyordu. 2011’de Siirt Eruh’ta PKK’lıları ihbar eden Abdullah Öztürk’e Eruh Mal Müdürlüğü tarafından çıkarılan ikramiye, Ziraat Bankası aracılığıyla açık bir şekilde ‘ödül parası’ olarak ödendi. Bu bilgi örgüte ulaşınca Öztürk, teröristlerce öldürüldü. 

İSPİYONCULUK YAPMAYIN!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ödül yönetmeliğiyle ilgili şunları söyledi: “Büyük olduğunu söyleyen bir devlet, güçlü olduğunu belirten bir hükümet, vatandaştan, ispiyonculuktan medet umuyor. Benim bütün yurttaşlarıma tavsiyem sakın ola ki para için komşularınızı ihbar etmeyin. İspiyonculuk onursuzluktur. Suçla mücadele başka bir şeydir. Yurttaşını ihbarcılığa, onursuzluğa teşvik etmek başka bir şeydir.”

ÇÖZÜM SÜRECİNDE RAFA KALKMIŞTI 

İhbarA ödül yasası 2006’da çıkarıldı ama şimdiye kadar uygulanmadı. Yasanın uygulanması için, 29 Haziran 2006’da TBMM’de kabul edilen 5532 sayılı yasanın 19. maddesindeki hükümle 1991’de yürürlüğe giren 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası değiştirilmişti. Buna göre ödül sistemi İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikle belirlenecekti. Ancak yönetmelik çözüm sürecinde rafa kaldırıldı. Ve dün yayımlanarak, 9 yıl sonra ödül sistemi resmen başlamış oldu. 

ABD SON 30 YILDA 125 MİLYON DOLAR DAĞITTI

Terörle mücadelede dünyada ihbar ve ödül uygulaması 1980’lerde ABD öncülüğünde başladı. Son bir yılda ise ülkeler tırmanan iç teröre karşı ihbar ve ödül sistemlerini geliştirdi. Etnik topluluklar içinden terör hazırlıklarının polise bildirilmesi için muhbir kullanımı artıyor. 

* ABD son 30 yılda ülke dışından terör eylemlerinin önlenmesine katkı yapan 80’den fazla kişiye 125 milyon dolar ödül verdi. 

* Çin Tibet’te terör eylemlerine karşı bu yıl ihbar sistemi başlattı ve doğru ihbarlara 50 bin dolara dek ödül vereceğini duyurdu.

* İngiltere terör ihbarlarına ödemek için ocak ayında 100 milyon sterlinlik fon oluşturdu.