2016-2017 eğitim-öğretim dönemi pazartesi günü başlıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, çocukların eğitimlerini güvenli bir ortamda sürdürebilmeleri, her türlü suç ve şiddetten, madde bağımlılığı başta olmak üzere kötü alışkanlıklardan korunmaları amacıyla okul ve çevrelerinde alınacak tedbirleri belirledi. Alınan tedbirler bir genelgeyle 81 il emniyet müdürlüğüne gönderildi. Genelgeye göre, polis sorumluluk bölgelerinde bulunan tüm okullarda resmi ve sivil ekipler görevlendirilecek. Ayrıca eğitim güvenliğini tehdit eden faktörler belirlenerek ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilecek.
Okul çevrelerinde bulunan internet kafeler, elektronik oyun salonları, kahvehaneler başta olmak üzere umuma açık yerler ile park ve bahçelere yönelik denetimler artırılacak, okulla ilişkisi bulunmayan kişiler okul çevrelerinden uzaklaştırılacak. Okul giriş ve çıkış saatlerinde, okul önlerinde, okul çevresinde ve okul güzergahlarında genel asayiş ve trafik önlemlerini almak için yeteri kadar yaya ve motorize ekip görevlendirilecek. Uyuşturucu ile mücadele birimleri tarafından okul önü ve çevresinde idari ve adli tedbirlerin artırılması, uyuşturucu ticareti ve kullanımının önlenmesi için ‘Narkotim’ ekipleri etkin olarak görev yapacak.  
Sağlığı tehdit eden ürünlere geçit yok
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, piyasa denetimlerine hız verdiklerini ifade etti. Çalışmalarında özellikle oyuncak ve imitasyon takılara yoğunlaştıklarını anlatan Tüfenkci, bu ürünlerdeki kimyasallara yönelik denetimlerin, kapsamı genişletilerek devam ettiğini belirtti. Tüfenkçi, insan sağlığı açısından güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasadan toplatıldığını, üretici ve ithalatçılarına da 17 bin 700 lira ile 44 bin 257 lira arasında değişen miktarlarda idari para cezası uygulandığını söyledi.
Okulun ilk günü otobüsler bedava
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, pazartesi günü okulların açılması ve bayram dönüşü çalışanların yeniden işbaşı yapması nedeniyle oluşabilecek trafik sorunları için ilave önlemler alındığını duyurdu. Yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağı 19 Eylül’de toplu ulaşıma araçlarının 06.00-14.00 saatleri arasında ücretsiz hizmet vereceğini açıklayan İBB, ayrıca toplu ulaşımda ek seferler konulduğunu bildirdi. İBB, trafikte yoğunluk yaşanmaması için de vatandaşlardan toplu taşıma araçlarını kulanmasını istedi.