OHAL'in İlk Kararnamesi! İfadeleri Polis Alacak, Gözaltı Süresi 1 Ay
İlk OHAL kararnamesi yayımlandı. Kararnameyle 35 sağlık kuruluşu, 19 sendika, 15 vakıf yükseköğretim kurumu, bin 229 vakıf ve dernek kapatıldı. Kararnameyle ayrıca gözaltı süresi bir aya çıkartıldı. Darbe şehitlerinin yakınlarına maaş bağlandı.
FETÖ'YE AĞIR DARBE
Resmi Gazete yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnameyle, 35 sağlık kurum ve kuruluşu, bin 43 özel öğretim kurum ve kuruluşuyla özel öğrenci yurdu ve pansiyonu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika, federasyon ve konfederasyonla 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı.
GÖZALTI SÜRESİ 1 AY
OHAL kapsamında çıkarılan 12 maddelik ilk Kanun Hükmünde Kararname'ye göre, olağanüstü halin devamı süresince gözaltı süresi, şüphelinin yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 30 günü geçemeyecek.
ŞEHİT YAKINLARINA MAAŞ BAĞLANACAK
Kararnameyle birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokağa çıkıp darbecilere karşı mücadele verirken şehit olanlar da unutulmadı. Kararnameye göre; darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin ailelerine TMK kapsamında aylık bağlanacak.
GÖREVİNE SON VERİLEN MEMUR, KAMUDA ÇALIŞAMAYACAK
Görevine son verilen memurlar kamuda çalışamayacak. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kamu görevlileri, görevlerinden çıkarılacak ve bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek.
AVUKAT-MÜVEKKİL GÖRÜŞMELERİ KAYDA ALINABİLECEK
Cumhuriyet savcısı eğer isterse avukat müvekkil görüşmelerini kayıt altına alabilecek ya da odada bir görevli bulundurabilecek.
KAPATILAN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ ÖĞRENCİLERİ DEVLET ÜNİVERSİTELERİNE YERLEŞTİRİLECEK
Kararnameyle, kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından Devlet üniversitelerine veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecek. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam edecekler.