Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı, Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yeni düzenlemeyle rotasyondan eş durumu atamalarına, öğretmenlere ek hizmet puanı teşvikinden aday öğretmenliğe getirilen performans sürecine kadar, birçok yenilik getiriliyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, yürürlükteki yönetmelikte öğretmenliğe ilk atamada tercih sayısının 25 olduğunu hatırlatan Aydoğdu, yeni düzenlemeyle tercih sayısının 40'a çıkarıldığını bildirdi.

Fen ve sosyal bilimleri liselerine öğretmen alımında, daha önce sınav yapıldığını dile getiren Aydoğdu, "Artık, fen ve sosyal bilimleri liselerine öğretmen atamalarında hizmet puanı üstünlüğünü esas alacağız. Spor liselerinin beden eğitimi öğretmenlerine ve güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar öğretmenlerine de değerlendirme formu üzerinden uygulama sınavı yapacağız" dedi.

Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlere ilişkin de önemli değişiklik yapılacağını söyleyen Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra, öğretmen orada kalırsa, onlara da ek hizmet puanı vereceğiz. Burada öğretmenin, birinci yıl için yüzde 25, ikinci yıl için yüzde 50, üçüncü yıl için ise yüzde 100 hizmet puanı artırılacak. Bu özellikle puanı yüksek olan okullarda, görev yapan öğretmenlerimize avantaj sağlayacak. Öğretmenlerimizi bu şekilde taltif ve teşvik edeceğiz. Bir öğretmen, fen veya sosyal bilimler lisesine atanmak isterse de bu bir avantaj olacak. Ayrıca, okullarda verilen destek kurslarında görev alan öğretmenlerimize de her ay için 0,5 hizmet puanı vereceğiz. Böylece bir öğretmen 8 ay bu takviye kurslarında görev alırsa 4 puan alacak."

Rotasyon kademeli olacak
Şehit ve gazi yakını öğretmenleri, engelli öğretmenleri ve özel eğitim okullarındaki öğretmenleri rotasyondan muaf tutacaklarını da açıklayan Aydoğdu, 30 Eylül itibarıyla aynı okulda 8 yıl görev yapan öğretmenlerin rotasyona tabi tutulacağını kaydetti.
Rotasyonu, 2014-2015 eğitim öğretim yılında kademeli olarak uygulamaya başlayacaklarını ifade eden Aydoğdu,  sınıf öğretmenlerinin 8 yıllık görev süresini doldursa bile, aynı sınıf ve şubelerine devam etmeleri şartıyla, öğrencilerini 4. sınıftan mezun edene kadar o okulda kalacağını bildirdi.

Eşi ve çocuğu ölen öğretmene tayin kolaylığı
Aydoğdu, eşi ve çocuğu ölen öğretmenlerin, ölüm tarihinden; eşi emekli olanların ise eşinin emekliye ayrılış tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, eşinin ikamet ettiği yere tayin isteyebileceğini anlattı.
Afet bölgesi ilan edilen yerlerde, görevli öğretmenlere de bakanlığın uygun görmesi halinde yer değiştirme imkanı getirdiklerini anlatan Aydoğdu, bu öğretmenlere öncelik vereceklerini ancak bunlardan zorunlu hizmetini yapmayanların, zorunlu çalışma yükümlüğü bulunan illere tayinlerini istemelerini sağlayacaklarını ifade etti.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda, dershanelerde görev yapan öğretmenlerin MEB'de istihdamına ilişkin de geçici bir madde düzenlendiğini anımsatan Aydoğdu, bu öğretmenlerin başvurularını 1 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapacağını hatırlattı.