Ege Üniversitesi'nde karma yurdun ayrılmasıyla başlayan tartışma sürüyor.  Öğrenciler yeni uygulamayla gelen maddi külfet, kız erkek ayrımı ve yemek için kullandıkları fişlerin kapsamının daraltılması, giriş çıkış saatlerinden şikayetçi. 
Durumu protesto etmek için çadır eylemi yapan öğrenciler geçtiğimiz günlerde de yurdun 111 TL olan aylık ücretin 170 TL'ye, giriş saatlerinin de 23.00'ten 21.00'e alınacak olmasına isyan etmişti. 

Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç dün attığı tweetle gençlere mesaj vererek aradaki farkın zam değil 'standart farkı' olduğunu duyurdu. 

Kredi Yurtlar Kurumu’nun(KYK) yeni düzenlemesi İzmir’deki üniversite öğrencileri tarafından tepki görmeye devam ediyor. Öğrenciler yurt şartlarındaki değişikliklerin kendilerini olumsuz etkilediğini, okullarına giderken zaman kaybı yaşadıklarını belirtti. Üniversiteliler yeni uygulama nedeniyle yaşadıkları olumsuzlukları ifade ederken yurdun beğendikleri yönlerini söylemeyi de ihmal etmedi.

YURTTAN ATILMA KORKUSU

Yurtta kalan öğrencilerle yapılan röportajda büyük çoğunluk düşüncelerini açıklarken isimlerinin açıkça yazılmasını ve kendilerini deşifre edecek şekilde fotoğraflarının çekilmesine izin vermedi. En büyük korkuları beyanlarından ötürü yurttan atılmalarıydı.

ÖĞRENCİLERİN AĞZINDAN “KYK DÜZENLEMESİ” 

“OKULA YÜRÜYEREK GİDİP GELİYORDUK”

Okulumuz Balçova’daydı 2 senedir İnciraltı Atatürk Yurdunda kalıyorduk. Karma bir yurttu her şey çok güzeldi. Fakültemiz bir dolmuş uzaklığındaydı, yürüyerek de gidip geliyorduk. Sonra eylül ayında yurtların ayrıştırıldığına dair haber aldık. Bu şekilde 'kız öğrencilerimiz daha rahat edecek, daha rahat kıyafetlerle kahvaltı yapabilecek' dendi. Pijamayla kahvaltı edebilmek için bir buçuk saat yol mu gideceğiz? Yurt ücreti henüz arttırılmadı, arttırılsa da bu insanların başka çaresi yok. Kiralık ev fiyatları fahiş artış gösterdi. Kiralar bin beş yüz liradan başlıyor. Ailem sadece geçinebileceğimiz kadar kazanıyor ben de çalışıyorum. Geçen sene ayda bir tane edebiyat dergisi alabiliyor bir kere sinemaya gidebiliyordum bu sene o da olmayacak. Ege Üniversitesi’nde de öğrenciler seslerini duyurmaya çalışıyor fakat öğrenciler arasında da bir birlik yok, her görüş kendine ayrı bir yerde çadır kuruyor.

 “DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI”

Eskiden dışarıda atıştırıyorduk tok olduğumuz için içecek alıp odamıza geçiyorduk, içeceklere sınır konmuş artık bir tane alabiliyoruz. Yemekler iyi fiyatları da uygun bence. Yurtta sadece kızların kalması benim için bir fark yaratmadı şu anda da erkek çalışanlar, personeller var öğrenciler olsa da bir şey değişmezdi.

“YEMEKLER İYİ”

Odalar biraz küçük ama yemekler iyi. İnciraltı’ndan gelen arkadaşlarımız şikayetçi bu yurdun şartlarının eski yurtlarına oranla kötü olduğunu söylüyorlar. Yurtta kalmaya devam etmeyi düşünüyorum ama ücretler artarsa eve çıkacağım.

 “ESKİDEN FİŞLERLE İSTEDİĞİMİZİ ALABİLİYORDUK”

Okulum Buca’da olsa da Bornova’da yaşamayı sevdiğim için yolu pek sorun etmiyordum fakat bu sene şartlar kötüleşti. Erkek öğrencilerin gönderilmesi yurtta tenhalaşmaya yol açtı. Erkekler varken en azından onlardan cesaret alıp biz de dışarı çıkabiliyorduk. Şimdi akşamları dışarı çıkarken korkuyoruz. Eskiden fişlerle istediğimiz şeyleri alabiliyorduk bu uygulamanın kaldırılması kötü oldu. 'Yurt ücretleri değişmemiş' deniyor ama bunu yılbaşından sonra göreceğiz. Zamlar o zaman belli oluyor.

“SUYUN NE ZARARI VAR”

Bizi İnciraltı’ndaki yurttan buradaki yurda gönderdiler. Buradaki yurt İnciraltı yurduna oranla berbat. Her şey ortak, temizlik sorunu var. Ege Üniversitesi’nde okuyan erkek öğrenciler de çok mağdur durumdalar. Fişlerimizle eskiden yemek yerine içecek alabiliyorduk bu uygulama kaldırıldı. Büyük şişede su alamıyoruz, ne zararı var suyun? İkiden önce kahvaltı yapılabiliyordu bu saat de on ikiye alındı İkinci öğretimde okuyan öğrenciler geç kalkıyor onlar için zor oldu. Bu değişiklikten önce kahvaltıda kek vb. alabiliyorduk burada yiyemesek de yolda yiyebiliyorduk artık bu da kaldırıldı.


BAKAN'DAN ZAM DEĞİL STANDART FARKI AÇIKLAMASI

 



“LAİK ANLAYIŞA UYGUN DEĞİL”

Bu uygulamanın laik anlayışa uymadığının bilincindeyiz. Medeni anlayışa, modern dünyaya tamamen ters bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz. Daha ne denebilir ki?