Hazırlık sınavlarını geçemeyen bazı öğrencilerin sahte IELTS ve TOEFL belgeleriyle bir üst sınıfa geçtiği ortaya çıktı.
Öğrencilere 5 bin dolar karşılığında sahte belge hazırlayan çetenin, ODTÜ diploması dağıttığı da iddialar arasında.

Zaman gazetesinden Bayram Kaya imzasıyla yer alan haberde rektörlüğe gönderilen isimsiz bir ihbar mektubunda organize bir çetenin, hazırlık sınavında başarılı olamayan yüzlerce öğrencinin IELTS ve TOEFL sınav sonuçlarını değiştirdiği ve üniversite idaresine sunduğu belirtildi.

Çetenin bu iş için 2 bin ile 5 bin lira arasında ücret aldığı anlatıldı. Çetenin, 5 yıl içinde 30-50 bin dolar karşılığında sahte ODTÜ diploması verdiği de kaydedildi. Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar, geniş kapsamlı bir inceleme başlattı.

50 BİN DOLARA DİPLOMA

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki (ODTÜ) skandal rektörlüğe gelen isimsiz bir ihbar mektubuyla ortaya çıktı. Mektupta, hazırlık sınavında başarılı olamayan yüzlerce öğrencinin IELTS ve TOEFL sınav sonuçlarının organize bir çete tarafından değiştirilerek üniversite idaresine sunulduğu belirtildi. Bu yolla öğrencilerin çeteye 2 bin ile 5 bin lira arasında bir ücret ödediği anlatıldı. Ayrıca aynı kişilerin, son 5 yıl içerisinde 30 bin ile 50 bin dolar arasında değişen rakamlar karşılığında bazı kişilere ODTÜ diploması verdiği kaydedildi. İhbar üzerine harekete geçen ODTÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, geniş kapsamlı bir inceleme başlattı.

İDARİ İNCELEME BAŞLATILDI

İnceleme ekibi, geçen yıl IELTS ve TOEFL sınavlarıyla hazırlık sınıfı sınavını geçen öğrencileri belirledi. Hazırlık sınavını geçemeyen ancak bu sahte belgelerle muafiyet kazanan öğrenciler tek tek tespit edildi. Bu öğrencilerin IELTS ve TOEFL sınav sonuçları istendi ve bu sonuçlarda oynama olduğu belirlendi. Bunun üzerine şüpheli olan öğrencilerin ifadelerine başvuruldu. Bazı öğrenciler durumu kabul ederken sınav sonuçları üzerinde kimin oynadığını, bunun karşılığında ne kadar ücret ödediklerini de anlattı.

Belgelerinde şüpheli durum tespit edilen öğrencilerin sınav sonuçları iptal edildi. Bir üst sınıfta bulunan öğrencilerin ise okul süreçleri dondurularak hazırlık sınavlarını geçmeden okula devam edemeyecekleri bildirildi. Belgelerinde  usulsüzlük tespit edilen öğrencilere Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne göre  6 aydan 1 yıla kadar okuldan uzaklaştırma cezası verileceği ifade ediliyor.

400 KİŞİ YAKALANDI

ODTÜ Rektörü Acar, son beş yıl içerisinde benzer olayların olup olmadığının da araştırılmasını istedi. 400 civarında öğrencinin aynı çeteden belge alarak üniversiteye sundukları anlaşıldı. Öte yandan, bazı öğrencilerin skandalın ortaya çıkmasıyla psikolojik sorunlar yaşadığı aktarıldı. İfade veren bir öğrencinin “Şimdi ben aileme ne diyeceğim. Şayet okuldan ve yurttan uzaklaştırılırsam ailem beni affetmez.

Ben bir arkadaşımın yanında kalırım. Ancak aileme okula gitmiyorum diyemem.” dediği aktarıldı. Çetenin bazı kişilere para karşılığında ODTÜ diploması verdiği yönündeki iddiaların da araştırılması için yeni bir çalışma başlatılacağı vurgulandı.

ODTÜ yönetimi, öğrencilerle ilgili başlatılan soruşturmayı doğruladı. Üniversite yönetimi, bu işe tevessül eden tüm öğrencilerle ilgili olarak idari soruşturma başlattığını, gerekirse adli işlemlere de başvuracağını açıkladı. Bu tarz işlemin hayata geçirilmesi noktasında öğrenci işlerinde herhangi bir personelin parmağının olup olmadığının incelendiği ifade edildi. Elde edilen bilgi ve belgelerin rapor haline getirilip savcılığa verilmesiyle soruşturma daha da derinleşecek.