BDP, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İmralı Adası, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, haber, haberler
 BDP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Öcalan mesajında, Yüksekova'daki izinsiz gösterilerde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. 

Çözüm sürecine değinen Öcalan, "Süreç konusunda umudumu halen korumakla birlikte hükümetten daha olumlu bir müzakere girişimi bekliyorum. Türkiye’nin ve bölgenin kurtuluşuna ve tam bir demokratik cumhuriyetin inşa edilmesine giden süreçte her kim ki dar seçim hesapları içerisine düşerek, demokratik hamleleri geciktirirse, kaos ve çatışma şartlarına davetiye çıkarmış olur" görüşünü savundu.

ÜÇ AYAK ÖNEMLİ

Mesajda, şunlar kaydedildi:

"Büyük demokratik çözüm için üç ayak önemlidir: Bunların başında; yasal zemin ve hukuki çerçeve gelmektedir.

İkinci olarak, tarafı olmayan bir müzakere düşünülmeyeceği için tarafların ve statülerinin bu yasal çerçeve içerisinde tanımlanması gerekir.

Üçüncü olarak da bir izleme kurulunun ya da bir hakem heyetinin sürece dahil olması gerekir. Bu süreçte inisiyatif ve sorumluluk sahibi olmam dolayısıyla, barışın ve yeni demokratik cumhuriyetin inşası hakkındaki düşüncelerimi bütün Türkiye kamuoyuna anlatabilmem için basın ve diğer iletişim ve temas olanaklarının ivedilikle sağlanması gerekir."

Öcalan, Nelson Mandela'nın ölümünden duyduğu üzüntüyü de mesajında dile getirdi.