Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçen günlerde PKK 'lıların sis bombalı saldırısına uğradığı öne sürülen Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği'ni ziyaret etti.
Çelik, "Hani yurtiçinde bir çok tahribatlar yaptılar, ama yurtdışında böyle bir girişimde bulunmalarının akılla izah edilecek bir durum olmadığını vurgulamak istiyorum ve kınıyorum" dedi. Bakan Çelik, Abdullah Öcalan'a resmi müzakereci statüsü verileceği ve başka bir kente sevk edileceği iddialarının ise doğru olmadığını söyledi. İtalya'nın Torino kentinde Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Avrupa Sosyal Şartı Yüksek Düzeyli Konferansı'na katılan Bakan Faruk Çelik, daha sonra başkent Roma'ya geldi. Bakan Çelik burada, iki gün önce PKK sempatizanlarının sis bombalı, boyalı saldırısına maruz kalan, kentin merkezindeki Repubblica Meydanı'nda bulunan Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği'ne ziyarette bulundu.

SALDIRININ AMACINI İZAHTA ZORLANIYORUZ

Türkiye 'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin'in de eşlik ettiği Bakan Çelik, daha sonra Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2 gündür İtalya'da temaslarını sürdürürken, müşavirliğe saldırı gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Çelik, "Bu vesileyle hem Sayın Büyükelçimize hem de müşavirlik çalışanlarımıza geçmiş olsun dileklerinde bulunmak ve olay mahallini de bizzat görmek için buraya gelmiş bulunuyorum. Bu saldırıyı ne amaçla yaptıklarını doğrusu biz izahta zorlanıyoruz. Türkiye, Ortadoğu coğrafyasının hemen komşusu, güçlü ve büyük bir ülke. Büyük tahribatların olduğu Ortadoğu coğrafyasında halkların sığınağı diyebileceğimiz, sığınabileceği tek ülke" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, hiçbir ayrım yapmaksızın Kürt'üyle, Türkmen'iyle, Arap'ıyla, Ezidi'siyle, bütün başı derde giren halklara kucak açmış ve herkese eşit muamele yapan bir ülke olduğunun altını çizen Bakan Faruk Çelik, "Konu Kobani ise, Kobanili 185 bin Suriyeli vatandaşı, Kürt kardeşimizi, bizzat ben Şanlıurfa milletvekili olduğum, olayların içinde olduğum için söylüyorum, onları bağrımıza bastık. Onların sıcak aşa sıcak bir yuvaya kavuşmaları konusunda Türkiye yoğun bir ilgi gösteriyor. Tıpkı Araplara, Türkmenlere ve Ezidilere gösterdiği ilginin aynısını Kürtlere de gösteriyor" dedi.

ONLARI AKLISELİME DAVET EDİYORUM

"Orada yaşanan sıkıntının, felaketin, Suriye'nin cehenneme dönmesinde Türkiye'nin bir dahli söz konusu değil" ifadelerini kullanan Bakan Çelik, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu ateşin yanıyor olması ve yine Türkiye'nin tek başına söndüreceği bir mesele değil. Bunu çok iyi bilenlerin, Türkiye'nin bu kadar halkları kucaklayan, sahiplenen, onların acılarını dindirmeye çalışan tavrı karşısında… Hani yurtiçinde birçok tahribatlar yaptılar, ama yurtdışında böyle bir girişimde bulunmalarının akılla izah edilecek bir durum olmadığını vurgulamak istiyorum ve kınıyorum, telin ediyorum. Onları aklıselime davet ediyorum. Kobani'de ne oluyor, Türkiye ne yapıyor bunları bir kez daha gözden geçirmelerinde yarar var diye bir kere daha ifade ediyorum."

ÖCALAN'IN RESMİ MÜZAKERECİ OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Bakan Çelik, İmralı Adası'nda ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın, barış görüşmelerinde resmi müzakereci olması iddiasını ise şu sözlerle değerlendirdi: 

"Bu konuyla ilgili yetkililerimiz çok defa açıklama yaptılar. Adayla bir temasın olduğu ve bunu devletin çeşitli kademelerinin bunu yürüttüğünü söylediler. Bunun ötesinde konuyu abartmanın, başka noktalara çekmenin doğru olmadığı inancı içerisindeyiz. Netice itibariyle birçok terör faaliyetleri neticesinde yargının cezalandırdığı bir hükümlüden bahsediyoruz ve bu çerçevede son dönemlerde yaşanan barış süreciyle ilgili olarak huzurun, kardeşliğin kalıcı hale gelmesi konusunda devlet organlarımız gerekli çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu konuda kiminle, ne zaman, nasıl görüşüleceğinin hukuk devletinde sınırları bellidir. Bu çalışmaları o çerçevede sürdürüyorlar. Onun dışında abartılı şeyler konuşuluyor. Yok yer değiştirmesi, yok sizin ifade ettiğiniz gibi (resmi müzakereci olarak kabul edilmesi) Bunların söz konusu olmadığını ifade ediyorum."