İMRALI'ya giden heyetin dün Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmenin detayları ortaya çıktı.

Heyette yer alan HDP Grup Başkanvekili İdris Buluken, Öcalan'ın "İmralı'da neler konuşulduğunu, oradaki fikirlerin neler olduğunun halk tarafından bilinmesini istediğini" söyledi ve ekledi:

"Sayın Öcalan devlet heyetiyle çok kapsamlı tartışmalar yaptığını belirtti. Bundan sonraki sürecin şeffaf sürmesini, halkın da bilgi alma hakkının göz önünde bulundurulmasını istedi."

YENİ ÇÖZÜM PAKETİ

Öcalan, görüşmede AK Parti hükümetinin çözüm sürecine ilişkin yasal düzenlemesi hakkında "Toplumsal kesimler destek vermeli; AKP hükümeti de bu destek ve ortaya çıkacak görüşleri önemsemeli" dedi.

"Bu yasayla her şeyin biteceğini düşünmek de doğru değildir. Bu neticede çerçeve yasadır; sürecin çerçevesini oluşturan yasadır. Aslında bu on yıl önce yapılması gereken düzenlemeydi. Bu konuda devletin bu kadar yasadan kaçan tutumunu anlaşılmaz buluyorum" diyen Öcalan, demokratik proje paketleri önerdi.

Öcalan, Kürt meselesi ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için 8 ya da genişleterek 9 ana başlık önerdiğini, yasanın çıkmasıyla beraber bu başlıklar üzerinde önemli çalışmalar olması gerektiğini belirtti.

HDP Grup Başkarvekili İdris Baluken, görüşmenin detaylarını ANF'ye anlattı.

HALK OLANLARI BİLMELİ

Öcalan'ın devlet heyetiyle yaptığı görüşmelerin devam ettiğini öğrendiklerini bildiren Baluken, şöyle devam etti:

"Sayın Öcalan devlet heyetiyle çok kapsamlı tartışmalar yaptığını belirtti. Bundan sonraki sürecin şeffaf sürmesini, halkın da bilgi alma hakkının göz önünde bulundurulmasını istedi. Bu konuda devlet ya da hükümet cenahının mevcut çekincelerini kaldırması gerektiğini düşünüyor. İmralı'da neler konuşulduğunu, oradaki fikirlerin neler olduğunun halk tarafından bilinmesini istiyor. Önümüzdeki günlerde, tasarı yasalaştıktan sonra bu konuda daha farklı tutumun gelişmesi gerektiğini vurguladı."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Öcalan'ın Cumhurbaşkanlığı üzerine yapılan tartışmaları izlediğini, bu meseleye ilkeler düzeyinde yaklaştığını söylediğini aktaran Baluken, "Sayın Öcalan Cumhurbaşkanlığına dönük yaptığımız çalışmaları sordu. Onları ilettik. Yine farklı çevrelerle farklı alanlarda yaptığımız tartışmaları öğrenmek istedi. Bu konuda yapılacak çalışmalar için bütün toplumsal kesimlerin kendini bulabileceği adayın çıkmasını istedi. İsim konusunda yetkili komisyon ve organlara dayatma içinde olmayacağını, komisyon ve organların belli kriterler doğrultusunda aday tespitinde yoğunlaşması gerektiğini ifade etti. Kamuoyunda yaşanan tartışmaların ve kendisini halklara sunma tarzının yanlış olduğunu söyledi" diye konuştu.

KCK'YA MEKTUP

Baluken, Öcalan'ın KCK'ye mektup yazdığı bilgisini de verdi:

"Sayın Öcalan KCK'ye mektup yazdığını, bu mektubun tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Kısa süre içerisinde bu mektubu KCK'ye iletilmek üzere muhtemelen heyetimize vereceğini bildirdi."