Irak Şam İslam Devleti yüzünden gerilen uluslararası ilişkilere bir yenisi daha eklendi.

Danimarka'nın türkiye'ye olan güveni IŞİD iddiaları yüzüdnen sarsıldı. Türkiye’nin, IŞİD’in tuttuğu 49 konsolosluk çalışanına karşılık Türkiye’de yakalanan suikast zanlısı radikal İslamcı Danimarka vatandaşı B.H.’yi serbest bıraktığına yönelik iddia üzerine Danimarka Türkiye’den zanlının DNA’sını istedi.

Türkiye’nin rehinelere karşı belirsiz sayıda radikal İslamcı’yı IŞİD’le takas ettiği ileri sürülmüş, bunların arasında Danimarkalı sağcı yazar Lars Hedegaard’a suikast teşebbüsünde bulunduğu için Türkiye’de gözaltına alınan Lübnan asıllı Danimarka vatandaşı B.H.’nin de bulunduğu Danimarka basınına yansımıştı.

lars.jpg

"BU OLAY ÇOK CİDDİ"

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç ve Sadi Tekelioğlu’nun haberine göre Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, “Bu olaya çok ciddi yaklaşıyoruz ve Türkiye’nin bir an önce bize doyurucu bir açıklama yapmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Kopenhag yönetimi, B.H.’nin hala tutuklu olduğuna dair bir kanıt olarak Türkiye’den DNA örnekleri istedi. Danimarka, vatandaşı Türkiye’de gözaltına alındığında da Ankara’dan DNA örneği istemiş, ancak bir karşılık alamamıştı.

Şu zamana kadar resmi olarak Kopenhag’a açıklama yapmaktan çekinen Türkiye’den DNA örnekleri talebine bir kez daha cevap da gelmedi. Gazeteye konuşan Adalet Bakanlığı yetkilileri ise konun hassas olduğunu ve bilgi vermeyeceklerini belirtti.

DANİMARKA KAYNIYOR!

Konunun gündeme gelmesinden bu yana Danimarka’da Türkiye’ye gelen sert tepkiler devam ediyor.

Dışişleri Bakanı’nın bir an önce Türkiye’den yanıt bekledikleri açıklamasının yanında, hükümetteki koalisyondan Sosyal Demokratlar’ın sözcüsü Trine Bramsen, “Zaten suikast zanlısı bir kişinin serbest bırakılması başlı başına bir problemken, bu kişinin IŞİD ile yapılan değiş tokuşta kullanılmış olması çok daha ciddi bir problemdir. Bu da sorunu Danimarka ile Türkiye arasında bir sorun olmaktan çıkarır, uluslararası boyuta taşır” diye konuştu.

"BU DAVRANIŞI KABUL EDEMEYİZ"

Ana muhalefet partisi Venstre’nin sözcüsü Sören Pind, Türkiye ve Danimarka’nın NATO’da müttefik olduklarına vurgu yaparak, “Bu kadar sıkı ilişkilerimiz olan ve NATO’da da işbirliği yaptığımız bir ülkenin bu şekilde davranması kabul edilemez” dedi.

Eski dışişleri bakanı Per Stig Möller ise Türkiye’nin Müslümanların peygamberi Muhammed’in karikatürleri ve ROJ TV krizini unutmadığını ve bu iki olayın intikamını aldığını öne sürdü.