Darbeye teşebbüs suçundan tutuklanan Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Komutanı Albay Yavuz Geçim, ifadesinde 15 Temmuz gecesi gemilerden de atış yapılması emri verildiğini kaydetti. Habertürk'ün haberine göre, Sahil Güvenlik Komutanı Tümgeneral Hakan Üstem’in kendisine TSK’nın yönetime el koyduğunu söylediğini ve yazılı emir geldiğini belirten Geçim, “Gece 03.00 sıralarında Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekât Başkanı Albay Süleyman Yarayan aradı ve komutanın emrindeki bütün Sahil Güvenlik gemi ve botları tarafından bulundukları mevkilerden sağa sola belirsiz aralıklarla boşluklara atış yapılması talimatını verdi. Dehşete düştüm. Emri yerine getirmedim. Bunun üzerine Ankara’dan bütün gemi ve botlar aranmış, emir tekrarı yapılmış” dedi.


GEMİLER BENİM EMRİMDEN ALINDI’

Gemi ve botlara Ankara’dan emir verildiğini öğrendiğinde emrin uygulanmaması için müdahale ettiğini anlatan Albay Geçim, “Emre uyulmaması için tekrar talimat verdim. Bu kez limanlarda bekleyen gemi ve botların görevlendirilen bölgelere sevk emri verildi. Bu emri de uygulamadım. Bunun üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yazılı olarak emrimdeki Sahil Güvenlik botlarının kullanım hakkı elimden alındı. Telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğurabilecek ve içeriğini çok fazla bilmediğim emirleri uygulamadım” diye konuştu.
Darbe girişiminde bulunan askerlerin içinde olmadığını, FETÖ/PDY ile bir ilişkisi bulunmadığını savunan Albay Yavuz Geçim, “Askerlik hayatım boyunca illegal hiçbir yapının içinde bulunmadım. Ancak makamım gereği ilişkide olduğum bazı kişilerin maalesef bu grubun üyesi olduğunu düşünüyorum. Bunları ancak şu anda idrak edebiliyorum” ifadesini kulllandı.