Şanlurfa'nın Suruç ilçesinde Kobani'ye gitmek üzere toplanan bir grubun basın açıklaması yaptığı sırada meydana gelen bombalı intihar saldırısı sonrası 31 kişinin hayatını kaybetmesiyle gözler yine bölgeye çevrildi.


Peki saldırının amacı neydi, kim hedef alındı, kim yaptı soruları gündemi meşgul etmeye başladı.

Bölgeyi yakından tanıyan gazeteci, akademisyen ve strateijstler bu sorulara yanıt verdi.

Gazeteci-yazar Nevzat Çiçek: Bu katliamın Rojava devriminin yıldönümünde ve Kobani’de eşzamanlı patlama olması planlı olduğunu gösteriyor. IŞİD bu eylemi gerçekleştirmiş ve eylemi yapanlar da IŞİD içerisindeki Kürtlerse, bu yeni bir terör dalgası ile Türkiye’nin karşı karşıya olduğunu gösterir. IŞİD ideolojisi şiddet unsuru ile Türkiye’ye ve özellikle de Kürt coğrafyasına taşınmış olur. Irak işgali ile başlayan süreçte Kürt gençleri bilinçli bir şekilde önce El Kaide, sonra Tevhid ve Cihad, sonra da IŞİD’e kaydırılmaya başlandı. Bu durum Kobani saldırıları ile görülmeye başlandı. IŞİD Türkiye’de hepimizi etkileyecek, şiddet hareketlerine yoğunlaşacak gibi duruyor. Suriye savaşı bitimi ile beraber Türkiye’ye dönecek bu kişiler çatışmayı daha da şiddetlendirecek.  

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Mehmet Özcan: Eğer istihbaratı gerçekleştiremezseniz terör örgütüyle mücadele edemezsiniz. 

Güvenlik uzmanı Mete Yarar: IŞİD, birbirini bağlayan bölgelerde farklı eylemler yaparak olayı tetiklemeye çalışıyor. İnşallah IŞİD değildir. Eğer IŞİD yapıyorsa arkasından birkaç bombalama daha yapar. 

Dr. Nihat Ali Özcan (TEPAV üyesi) : Mevcut koşullara bakınca bu saldırının sürpriz olmadığını düşünüyorum. Sınırımızda 4 yıldır devam eden bir iç savaş var. Türkiye’nin içindeki farklı etnik, mezhepsel gruplarla bağlantılı devam ediyordu. Yüzlerce insan oraya savaşmaya gitti ve geldi. Çatışmaların buraya sıçramaması düşünülemez bile. 

Prof. Dr. Sedat Laçiner: Bu dört dörtlük bir provokasyon. Hangi gruptan olursanız olun, bunun amacı sınıra yakın bölgelerdeki insanlarımızı harekete geçirmek, toplumu birbirine çarpıştırmak. Amaç intikam aldırmak. Ölü bedenler üzerinden bir mesaj verilmeye çalışılıyor. Bir kitle hedefleniyor. Bunun amacı, sizi harekete geçirmek ve toplumu birbirine çarpıştırmak. Oyuna gelmemek gerekiyor. Suriye’de çok kanlı bir iç savaş yaşanıyor. IŞİD ve onun karşısında yer alan bazı gruplar, buradaki çatışmaları Türkiye’ye taşımaya çalışıyor.

Prof. Dr. Mesut Caşın (Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi): Bu bir intihar saldırısı. Çok planlı bir saldırı. Zamanlaması çok manidar. Hedef PKK ve PYD gibi gözükse de, Suruç’taki halkı devlete, hükümete, orduya karşı kışkırtmak. Türkiye’nin, PKK ve PYD haricinde, IŞİD tehdidi ile birebir karşı karşıya kaldığını gösteriyor. PYD ve YPG’den aldığı darbenin intikamı.

 Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya: IŞİD stratejik akla göre hareket ediyor. Yaptığı tüm terörist eylemlerde rastlantısal davranmıyor, belirli bir akıla göre davranıyor. Türkiye biliyorsunuz Suriye’ye asker gönderecek tartışmaları oldu, sonrasında Türkiye’de bazı tutuklamalar yaşandı, sınırda yakalananlar vardı. IŞİD buna nasıl cevap verecek diye bekliyorduk ve ne yazık ki verdi. IŞİD seçici bir cevap verdi. Kobani’ye gitmekte olan genç bir grubun sınırı geçmeden önce buna yanıt verdi.