IŞİD'le mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyonun Musul'a yönelik olarak başlattığı operasyon ve önümüzdeki haftalarda başlaması beklenen Rakka'nın IŞİD'den temizlenmesine yönelik operasyon NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Brüksel'de bulunan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Fransız ve Türk mevkidaşlarıyla yaptığı üçlü toplantının ana gündem maddesi oldu.
Carter, Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık arasında yapılan üçlü görüşmede 

Irak'ta Musul ve Suriye'de Rakka kentlerinin kurtarılmasına yönelik operasyonların da aralarında bulunduğu IŞİD ile mücadele ele alındı. Toplantıda uygulama ve ortak hedeflerle ilgili konular ele alındı.
 
Diplomatik kaynaklar koalisyon güçlerinin çok sayıda noktada IŞİD'e yönelik baskıyı sürdürmesinin gereği üzerinde durduğu ve yakın koordinasyon ile şeffaflığın sürdürülmesinin önemine vurgu yaptıklarını belirtti.
 
Carter ve Le Drian, NATO toplantısına gelmeden önce 25 Ekim'de Paris'te uluslararası koalisyonda yer alan bazı savunma bakanlarıyla bir araya gelmişti.  Carter ve Le Drian, ABD, Almanya, İtalya, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Danimarka, Norveç, Belçika, Hollanda, İspanya ve ev sahibi Fransa'nın savunma bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda masaya yatırılan konular hakkında Işık'a bilgi verdi.
 
Türk askeri ve diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Işık görüşmede, Musul, Telafer ve Rakka'nın demografik yapısının bozulmamasının ve DEAŞ sonrasında bu şehirlerin yönetiminin yerel halk tarafından üstlenilmesinin önemini vurguladı. Aynı kaynaklara göre diğer iki bakan da bu durumu teyit etti. Aynı kaynaklara göre Işık, Türk uçaklarının göreve hazır olduğu mesajını verdi.