Dünyanın en gelişmiş 5. nesil savaş uçağı olarak tasarlanan Müşterek Taarruz Uçağı (JSF /F-35), kısa adıyla F-35 uçağının üretimi çerçevesinde Çarşamba günü  Ankara”da, Türk havacılık sanayinin geldiği aşama hakkında fikir veren önemli bir tören düzenlenecek. 2040 yıllarda dünyanın en üstün avcı kabiliyetine sahip uçağı olması amacıyla tasarlanan jetin, en önemli parçalarından birini oluşturan orta gövdesi,  Ankara”daki TUSAŞ tesislerinde üretildi. Başta ABD olmak üzere Türkiye dahil batılı 9 ülkenin proje ortağı olduğu uçağın Türkiye”de üretilen gövdesi, bugün ABD”nin havacılık sanayi alanında dev iki firmasına teslim edilecek.


Tören bugün Kazan”da yapılacak
Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Projesi kapsamında, bugün saat 10.00”da,
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi”nin Ankara Kazan”daki tesislerinde tören yapılacak. Törende;  TUSAŞ”ın ileri teknoloji gerektiren  JSF/F-35 uçakları için üretimini tamamladığı İlk Orta Gövdeleri,  projede müşterileri olan Northrop Grumman (ABD) ve Lockheed Martin (ABD) firmalarına teslim edilecek.

Hayalet uçak
Geleceğin savaş uçağı olarak tasarlanan, radara yakalanmama özelliğinden dolayı hayalet uçak olarak nitelenen bu jetin, özellikleri hakkında TAI”nin internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor:

Beşinci nesil savaş uçağı
 “JSF/F-35 Müşterek Taarruz Uçağı, tek pilot ve tek motorlu, beşinci nesil, hava-yer taarruz, keşif, taktik, savunma gibi çok maksatlı, görevleri düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebilen bir avcı / savaş uçağıdır.
JSF/F-35 uçakları; Konvansiyonel (Yatay) İniş Kalkış Yapabilen (CTOL), Kısa Kalkış - Dikine İniş Yapabilen (STOVL) ve Uçak Gemisine İnebilen (CV) olmak üzere üç versiyonda üretilmektedir.
Programda Türkiye'nin yanı sıra yer alan diğer katılımcı ülkeler şunlardır: Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka.
Her ülkenin Havacılık ve Savunma Sanayii programa katkı sağlamaktadır. TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'de bu kapsamda önemli sorumluluklar üstlenmiştir.
Uçağın en karmaşık yapısal bölümlerinden birisi olan "Orta Gövde" ABD dışında tek kaynak olarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir.

Bunun yanısıra "Kompozit Komponentler, Hava Alığı ve Hava-Yer Harici Yük Taşıyıcı-Pylon" dünyadaki iki kaynaktan birisi olarak yine TUSAŞ tarafından üretilmektedir.

JSF/F-35 Programı kapsamında faaliyet gösterilen iş paketleri ile  TUSAŞ tarafından kazanılan kabiliyetlerden bazıları şu şekildedir;
•    Yüksek Hassasiyetli, Üstün Teknoloji Kompozit Komponent Üretimi,
•    Sofistike Yapılar İçin Robotik Fiber Serme,
•    Yüksek Hassasiyetli Robotik Kaplama,
•    Yüksek Seviyeli Dijital Entegrasyon,
•    Robotik İşleme, Delme, Kesme,
•    Yüksek Kalite Standartları Uygulamaları

TÜBİTAK”ın bombaları takılacak
TÜBİTAK’ın hedefe büyük hassasiyetle isabet etmesini sağlayan hassas güdüm kiti (HGK)  bombalarının bu uçağa takılmaları planlanıyor.  Türkiye”nin ilk alımını yapacağı 2015 yılından itibaren bu uçaktan 100 adet alması planlanıyor. Ancak Türkiye”nin proje ortağı olduğu bu uçağın satın almasında bir sorun var. Türkiye, alacağı bu uçağın kaynak kodlarına da sahip olmak istiyor. ABD ise kaynak kodlarını paylaşmaya soğuk bakıyor.