Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 8,5 saat sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

MUHABİRE CEMİL BAYIK TEPKİSİ

Bir muhabirin KCK lideri Cemil Bayık'ın çözüm sürecinde ABD'nin gözlemci taraf olarak rol alması yönündeki önerisini sorması karşısında sert tepki gösteren Arınç "Ben şimdi Cemil Bayık'ın kim olduğunu biliyorum. "Cemil Bayık kim" diye sorsam tuhaf olur ama bugün okuduğum bir haberde "terör örgütü yoneticisi" olduğu yazıyordu. Bana onun sözlerini soruyorsunuz. Dolayısıyla terör örgütü yoneticisi sıfatında birine "başbakan yardımcısı" olarak muhatap alıp cevap verirsem, Türkiye Cumhuriyeti'ne yazık olur." dedi.

Bülent Arınç'ın konuşmasından satır başları:

AK PARTİ'NİN İKTİDAR YILDÖNÜMÜ

Bugün Ak Parti olarak bizim için önem bir gün. Bundan 12 yıl önce 3 Kasım 2002'de tek başımıza iktidara gelmiştik.

KARAMAN ERMENEK'TEKİ MADEN FACİASI

Gelinen noktayı hepimiz biliyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Bakanlarımız zaman zaman açıklama yapıyor. Madenlerdeki iş güvenliği konusu kapsamlı bir şekilde ele alındı.

KİŞİLER VERİLERİN KORUNMASI

Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ kişiler verilerin korunmasıyla ilgili bilgi verdi. Kişisel verilerin korunması kanunu bu yasama dönemi içerisinde çıkarılacak.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

4 kanun tasarısı Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Paketin Meclis'e gönderilmesi kararı alındı.

AB ÜYELİK SÜRECİ

Ulusal eylem planının ikinci aşaması ele alındı.

BOĞAZ'DA TEKNE FACİASI

Bu bir insalık faciasıdır, önlemek için bütün çalışmaları yapıyoruz. 24 ceset denizden çıkarıldı, 6 kişi kurtarıldı.

MGK

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Milli Güvenlik Kurulu'nun ekim ayı olağan toplantısında cemaatler konusunun kesinlikle ele alınmadığını belirterek, "Cemaatler sosyolojik varlıklardır. Bu cemaatler memleketimizde, inançlı, dindar insanların, düşünceleri farklı bile olsa, devletle yasalarla kavga etmeyen insanların oluşturduğu bir takım sosyolojik varlıklardır. Böyle tanımlandığı ve bilindiği halde, sonradan değişmiş, farklılaşmış bir yapı içerisine bürünmüş ve yasalara aykırı eylem yapma noktasına gelmişse o zaman bunlara karşı tedbir almak devletin bekaası bakımından fevkalade önemlidir. Hükümetimiz bu konuda üzerine düşeni yapacaktır" dedi.  

Bu yıl içerisinde de hükümetimiz takdir ederse henüz bu konuyu gündemine alıp görüşmemiştir, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç olduğunu Milli Güvenlik Kurulu'na götürebilir. Şu anda böyle bir ihtiyaç içerisinde değiliz çünkü henüz değerlendirmedik.

KOBANİ'YE PEŞMERGE GEÇİŞİ

İkinci bir grubun gideceği kesinlikle doğru değildir. Kobani'ye ikinci bir grup peşmergenin gitmesi yönünde herhangi bir talep gelmemiştir.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Bu proje olacak diye öldürme, yakıp yıkma düşünülemez. Bizim çok önem verdiğimiz bir hayati konudur. Bu süreç olacak diye kamu düzeni bozulamaz. HDP'li bazı vekiller hakaret hakkını kendinde görüyor, ayarları yok. Eleştiri sizin için az bile, buna tahammül edeceksiniz. Nerede nasıl konuşacakları ile ilgili bir düzenleri yok.

Canlar mallar zarar görecekse süreçten bahsetmek garip. Sürecin devam etmesi için sabır gösteriyoruz.

KOBANİ EYLEMLERİ

HDP suçunu kabullenmek yerine alay etme tavrına girdi. HDP sorumlularını inkar ediyor.