Mersin'de bir mağarada günümüzden 8000 yıl önceye tarihlenen kaya resimleri tespit edildi. Bilim insanları ayrıca Kilikya prehistoryası için çok önemli olan bu kaya resimlerinin bilimsel yayını da hazırladı.
Mersin'in Gülnar ilçesindeki bir mağarada tespit edilen ve günümüzden 8.000 yıl önceye tarihlenen kaya resimleri hakkında bilgi veren bilim  adamları, mağarada yaklaşık 10 adet figürün tam veya tama yakın olarak korunduğunu açıkladı.
Çukurova Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan yapılan çalışmaları şu bilgiyi verdi:
"Anadolu'da Prehistorik dönemler için daha önceki yıllarda bulunmuş olan Latmos Dağları'ndaki çok sayıda mağara ve kaya altı sığınağındaki kaya resimleri çok büyük bir heyecan yaratmıştır. Daha sonra arka arkaya bulunan Çine, Uludağ, Balıkesir ve Tavabaşı kaya resimleri ise bu geleneğin sadece Latmos ile sınırlı olmadığını, hatta Tavabaşı kaya resimleri ile Likya bölgesine kadar yayıldığını göstermiştir. Orta Toroslar bölgesinde de bu tür kaya resimlerinin ilk kez tespit edilmesi Kilikya bölgesinin Prehistorik dönemleri için son derece önemlidir ve M.Ö.6.ve 5. binlerde Anadolu inanç sisteminin bu bölgede de görülüyor olması açısından çok değerlidir. Mağara içinde yer alan tüm figürler ve korunabilen figür ve/veya motif izleri kırmızı aşı boyası ile yapılmış, toz haline getirilmiş demir oksit veya hematit bağlayıcı bir sıvıyla karıştırıldıktan sonra elle ya da bir alet ile duvara sürülmüştür. Mağarada yaklaşık 10 adet figür tam veya tama yakın olarak korunmuş durumdadır ve 2 pano halinde karşımıza çıkmıştır."
Bu mağarayı, prehistorik bir topluluğun ibadet merkezi olduğunu tahmin ettiklerini belirten bilim insanları, bunun dışında kaya resimli mağaraların tarih öncesi insanların kült yerleri olduğu, bu tip mağaralara yapılan resimlerde de insanların olasılıkla dans ettikleri, bir ilkbahar ya da bereket şenliği veya geçiş ritüellerini yansıttıklarının düşünülebileceğini kaydetti.