Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO içinde oluşan tehditlere başından müdahale edebilmek için bir öncü güç oluşturma fikrinin gündeme geldiğini ancak bunun nasıl olacağı ve ne yapılacağı konusunda henüz karar verilmiş bir yapılanma olmadığını belirtti.
''ERDOĞAN DİNLEME KONUSUNU LİDERLERE İLETTİ''

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinde Alman istihbaratının dinleme faaliyetlerine ilişkin iddiaların gündeme geldiğini, Merkel'in "Bu konuda bize güvenmenizi istiyoruz" dediğini belirtti.
Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ve ABD istihbaratlarının Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin hassasiyetin NATO Zirvesi'nde gündeme geldiğini, "Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konuları basın aracılığıyla değil doğrudan konuşmayı tercih ettiğini ilgili ülkelerin liderlerine iletmiştir" dedi.
IŞİD KONUSU

Irak ve Suriye'deki gelişmelerin, onların yansımalarının, terör örgütleri ve IŞİD'in toplantıda en çok gündeme gelen konulardan olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Biz de bu konudaki düşüncelerimizi açık, net bir şekilde paylaştık. Çünkü bu konuda, bu tablonun olabileceğini yaklaşık 4 yıldır biz tüm muhataplarımıza anlatıyoruz. Sayın Obama'ya da anlattık, NATO üyesi ülkelere de anlattık, AB üyesi ülkelere de liderlere de kurumlara da bunu anlatmıştık. Maalesef sonuçta bizim dediğimiz noktaya gelindi ama biraz geç oldu. Bugün IŞİD ve terör örgütlerinin ortaya çıkmasının sebebine inmek lazım. Bugün Suriye'deki rejimden dolayı Suriye'de birçok terör örgütü de ortaya çıktı. Bunu da açıkça söyledik. Başta Hizbullah, El Kaide vardı. Ondan sonra ortaya çıkan terör örgütleri oldu ve hepsi de güçlendi."
AB ÜYELİĞİ

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği sürecinde son dönemde bir durgunluk olduğu görüşüne katıldığını belirterek, "Bizden kaynaklanan bir sorun değil. Avrupa Birliği'nden kaynaklanan bir durgunluk var" dedi.