Artık eski görünümünden eser kalmayan Meke Gölü'nde oluşan kırımızı görüntü "Meke gölü kururken kan ağlıyor" yorumlarına neden oldu.Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, Meke Gölü'nün volkanik bir göl olduğunu söyledi. Bu özelliğiyle de dünyanın nazar boncuğu olarak bilindiğini ve dünyada bu tür oluşumların yaygın olmadığını belirten Arık, "Ancak son yıllarda artan kuraklık ve yer altı suyu tüketiminden Meke Gölü de nasibini aldı. Hemen yanı başımızda bulunan bu doğal güzellik yok olma noktasına geldi. Zaten bir kaç yıldır can çekişiyordu ve şimdi bitme noktasına geldi. Yer altı seviyesi bütün havzada düştüğü için artık Meke Gölü de yer altı sularından beslenmiyor ve ancak mevsimsel yağışların birikimi ile su topluyor." dedi.
BU GÜZELLİK TARİHE KARIŞACAK

Meke Gölü'nün tuzlu bir göl olduğunu ve geçmiş dönemlerde tuz havzası olarak kullanıldığını belirten Arık, "Su azaldıkça ve buharlaştıkça tuz kristalleri oluşuyor. 1-2 yıl sonra orada tamamen tuz kristallerinden oluşmuş bir bölge göreceğiz. Daha sonraki süreçte çöl rüzgarı ile tozlar orayı tamamen kapatınca da böyle bir güzellik tarihe karışmış olacak. Şu anki gidişat ta bunu gösteriyor." diye konuştu.




KIRMIZIYA BÜRÜNDÜ

Kuruyan Meke Gölü'ndeki su birikintisinde oluşan kırmızı renge de açıklık getiren Arık, şunları söyledi:
"Birçok tuzlu ve sodalı göllerde bu oluşumu görüyoruz. Bunlar bu tür göllerde oluşan bir takım mikro organizmaların kalıntıları. Belirli gün ve dönemlerde yoğunlaşarak kırmızı rengi verirler. Su miktarı ciddi bir şekilde azaldığı için sanki gölde tamamen kırmızıya boyanmış gibi görünüyor."

MEKE GÖLÜ KURURKEN KAN AĞLIYOR

Meke Gölü'nde yaşanan kırmızı görüntüyü 'Meke Gölü kururken kan ağlıyor' şeklinde yorumlayan Arık, "Meke şu an da orta Anadolu’daki göller ve sulak alanlar gibi kan ağlıyor. Geçen zaman zarfında birçok sulak alanımız kurudu. Bu sadece insanların yoğun kullanımından değil devam eden kuraklıktan kaynaklanıyor. Yıllık yağış ortalaması bölgede metrekarede 320 milimetre seviyesinde iken son bir kaç yıldır 300'ün altına düştü. Dengenin sağlanması için yağışı periyodu beklememiz gerekiyor." dedi.