Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 10 banka için inceleme başlatıldığı iddialarının kasıtlı ve uydurma olduğunu açıkladı.

Şimşek, "Vergi alacaklarıyla ilgili af niteliğinde bir husus yoktur. Aslını da alacağız, cezasını da alacağız, hatta enflasyon farkını da alacağız" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladı. Hedeflerle ilgili açıklama yapan Şimşek, bu yılın zor bir yıl olacağını belirterek şunları söyledi:

"Tabii bu sene oldukça zorlu bir sene olacak. Çünkü jeopolitik gerginlikler hat safada. Ortadoğu’da Libya’daki durum ortada. Rusya kuzeyde yaşanan sorunlar. Bu bir eksenini oluşturuyor. AB’deki durgunluk önemli ölçüde devam ediyor. Türkiye’de de 2 seçim yaşandı bu seçimler öncesinde bir miktar siyasi belirsizlik onun yansımaları buna rağmen büyümede yılın ilk yarısını yüzde 3,3’lük bir oranı yakaladık. İkinci çeyrekte yavaşlama olduysa da daha dengeli büyüme oldu. Bu önemli bir husus. Net ihracat kanalıyla gördüğümüz bir büyüme söz konusu. Bu sene için yüzde 4’lük bir büyüme öngörüyorduk ancak bunun yüzde 3 ile 4 arasında gerçekleşme ihtimali artmıştır. Yılın tamamı için yüzde 3 ile 4 arasındaki büyüme son derece önemlidir. Bu şartlar altında fena değil. Enflasyon ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Zaman zaman çift haneye çıkmış bir enflasyon deneyimimiz var. Biz hükümetlerimiz döneminde bunu tek haneye indirdik. Son dönemde gıda fiyatlarındaki artışla enflasyonda yükseliş oldu. Ne gerekiyorsa yapılması konusunda tereddüt yok. Gıda fiyatları kaynaklı kur kaynaklı enflasyonda artış söz konusu. Burada bahane üretemeyiz. Bizim enflasyonu çok hızlı bir şekilde yüzde 5’in altına çekmemiş lazım.

Parasal çıkılaştırmayla bu sonucu elde etmek kolay değil. Merkez Bankası üzerine düşeni yapacak. Mikro reformlar yapılması gerekiyor. Rekabet artacak mı verimlilik artsın. Bir reform boyutu var bir para politikası durumu var. Tarlada çiftçimiz üretiyor onun fiyatı 1 lira ise tüketiciye ulaşana kadar çok ciddi fiyat farklılıkları oluşuyor. Bu hususların da incelenmesi gerekiyor." 

fuat.20140912143338.jpg
10 BANKA TAKİPTE İDDİASI


İktidar partisi karşıtı yazılarıyla gündeme gelen twitter fenomeni Fuat Avni'nin son iddiası ortalığı karıştırmıştı.



"MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZDIR"

Şimşek, "Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın faiz indirim sinyali vermemesi konusunda ise Maliye Bakanı Şimşek şunları söyledi: "Para politikası, faiz ile ilgili ben yorumda bulunmak istemiyorum. MB bağımsızdır. MB’nin itibarının korunması Türkiye için olmazsa olmazdır. Enflasyonu düşük tek haneye indirmemiz lazım. En önemli sorunumuz enflasyondaki yükselmedir, bunun mutlaka kontrol altına alınması lazım. Hızlı şekilde aşağı çekilmesi lazım. Merkez Bankası’na eleştirileri doğru bulmuyorum. Enflasyon temel bir sorun" dedi.

Büyüme rakamlarını değerlendiren Şimşek, "2011 sonrasında çok ciddi tedbirler aldık. Türkiye’nin büyümesi için yatırıma ihtiyacı var. Bir taraftan istihdamı artırma var. Rekabet gücü çok önemli bunu artıracak tedbirler. Dolayısıyla burada en sihirli sözcük tasarruf oranlarını yükselmesi için ilave tedbirler gerebilir. Tüketici kredilerini sınırlamaya yönelik adımlar atıyoruz. İsrafı önlememiz lazım. Bu da yetmez tek başına. Eğitimde kalite noktasında iş gücü piyasası noktasında tabii ki ilave adımlar gerekecek. İş ortamını iyileştirmemiz lazım. Rekabet gücümüzü daha da artırmamız lazım. Önümüzdeki aylarda göreceksiniz Kalkınma Bakanlığımız bir kalkınma planı sundu. Yani binin üzerinde tedbirden bahsediyoruz. 25’in üzerinde dönüşüm programı var. Bir eylem planına dönüştüreceğiz. Daha sürdürülebilir bir büyüme istihdam için o noktada çalışmalar yapılıyor.

Maliye Bakanı Şimşek, gelire göre taksit ile ilgili, "Başkasının parasıyla bir zenginlik sürdürülebilir bir zenginlik değildir. Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. İsraf iyi bir şey değil. Kamu tasarruflarında önemli artışlar sağladık. Kaynak tahsisinde önemli bir husus var. Şimdi gelir vergisi reformu Meclis’te var. İlave bir takım tedbirlerle kaynak tahsisini ekleyebilir. Bazen de caydırmak lazım" ifadelerini kullandı.

KAYITDIŞIDA SONUÇ ODAKLI TADBİRLER

Ekonomide önceliğin inşaattan sanayiye kayması inşaatın yeni ekonomik politikalarda yeri ve ağırlığı ile ilgili Şimşek, "Herhangi bir alanda rant varsa ve o vergilendirilmiyorsa tabii ki kaynakları oraya kayar. Bizim bu hususlarda gerekirse ilave tedbir almamız lazım. Sanayide rekabet daha yoğun. Fiyatlarda sürekli aşağı doğru bir baskı söz konusu. Bugün siz sanıyorsunuz ki akıllı cep telefonları var, bunlar esasında sanayi ürünü ama orada Ar-Ge pazarlama patentlerin bedeli bunlar önemli bir unsurdur. O ürüne yönelik birlikte düşünülmesi lazım. Tarımda da verimliliği artırmamız lazım. Kaynak tahsisinin daha verimli ihracat yapabileceğiz ithalatı sınırlayabileceğimiz alanlara kaydırılması önemli olacak"

Bakan Şimşek dün yaptığı ’’Sürekli konut satışı yapıp da vergilerini düzgün ödemeyenleri yakın markaja aldık’’ açıklamasıyla ilgili olarak "Bu işin ticaretini yapanlar var sorumluluklarını yerine getirmeyenler var. 1 yıl içerisinde 10’dan fazla ev alıp satan var. Biz aslında belli risk alanlarını belirledik. Yeni değil bu. Kayıtdışılıkla mücadele çok önemli. Çok somut sonuç odaklı tedbirler olacak. Yıl sonundan önce bunu kamuoyuyla paylaşmayı ümit ediyoruz. Hak yiyenlerin ensesinde olacağız. Hakkıyla vergisi ödeyenlere de destek olmak için kaynak noktasında tereddüt göstermeyeceğiz. Sanayiyi destekleyeceğiz".

VERGİ AFFI YOK

Torba yasa ve kamunun vazgeçtiği vergi, sigorta primi, ceza alacağının maliyetiyle ilgili Bakan Şimşek, "Bakanlık olarak bizim vadesi geçmiş tahsil edilmemiş alacakların aslı 67 milyar lira. Tabii bunun faizi gecikme cezası hususları da var. Torba tasarıda bazı küçük alacaklara ilişkin 67 milyar lira maliyenin alacak aslı var. İkinci olarak sosyal güvenlik kurumunun 85 milyar lira alacağı var zannedersem içinde faiz durumu da var. Verginin aslını tahsil edeceğiz, cezasını tahsil edeceğiz. Faiz noktasında enflasyon farkını alacağız. Vergini aslından da cezasından da vazgeçmiyoruz. O faiz yerine bir enflasyon farkı alacağız. Aslında biz bir alacaktan vazgeçmiyoruz. Bunun bir affa dönüşmemesi için orada o duruşu sergiledik. Ona göre değişiklik önergesi verdik. Af niteliğinde vergi alacaklarıyla ilgili bir husus yoktur. Aslını da cezasını da hatta enflasyon farkını da alacağız" dedi.

KASITLI UYDURMA HABERLER

Maliye Bakanı Şimşek, BDDK’nın 10 bankayı takibe aldığı iddialarıyla ilgili olarak "Bunlar kasıtlı, uydurma haberlerdir. Maalesef bunlar dönem dönem ortaya çıkabilir ama bunların cezası da ağırdır. Bankaların itibarı çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

Son olar risk unsurları ile ilgili açıklama yapan Şimşek, "Irak ve AB’deki durum ekonomiyi etkiliyor. Irak’a yaptığımız ihracattaki yüzde 10’luk düşüş bizi etkiliyor. Jeopolitik riskler Türkiye’nin büyümesini aşağı çekmiştir. Biz üzerimize düşeni yapacağız" dedi.