Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, süreklikonut satışı yapıp da vergilerini düzgün ödemeyenleri yakın markaja aldıklarını belirterek, "Hiçbir sektörde kayıtdışılığa tahammülümüz yok. Yapılan çalışmalar sonucunda konut satışlarında 1 milyar lira civarında vergi kaybı tespit ettik, gereken yapılacak" diye konuştu.

 
Maliye Bakanlığı, yaptığı çalışmayla 2009-2012 arasında tapu idarelerinde 10 ve üzeri gayrimenkul satışı gerçekleştiren 10 bine yakın potansiyel mükellefi tespit etti.

KAYITDIŞI OLANLAR BELİRLENDİ
 
Bakanlık, konut kredisi ile yapılan satışlar için, söz konusu mükellefler hakkında Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.'den kredi bilgilerini talep etti ve gelen verileri Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının Risk Analiz Merkezinde analiz etti. Bakanlık, peşin satışlardaki durumu ortaya koymak için tapu harç matrahlarına da dikkate aldı ve söz konusu alandaki kayıtdışılığı belirledi.
 
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hiçbir sektörde kayıtdışılığa tahammülleri olmadığını belirterek, sürekli konut satışı yapıp da vergilerini düzgün ödemeyenleri yakın markaja aldıklarını bildirdi.
 
Bunun için geniş kapsamlı bir çalışmaya başladıklarını dile getiren Şimşek, "Yapılan çalışmalar sonucunda konut satışlarında 1 milyar lira civarında vergi kaybı tespit ettik, gereken yapılacak. Burada ciddi bir rakamdan bahsediyoruz. Devletin, milletin hakkını korumak için böyle bir kayba asla izin veremeyiz" diye konuştu.
 
'KAYITDIŞI SATIŞ MİKTARI 15 MİLYAR LİRA'
 
Bakan Şimşek, tespitlerinin detaylarını da anlatarak, söz konusu çalışma kapsamında 15 milyar lira civarındaki konut satışının kayıtdışı yapıldığını ifade etti.
 
Bu kapsamda, gelir veya kurumlar vergisi açısından 800 milyon lira, tapu harcı açısından da 200 milyon lira civarında devletin kayba uğratıldığı bilgisini veren Şimşek,"Söz konusu potansiyel mükelleflerin incelemeye sevk işlemleri tamamlanıyor. Sonra da gerekli raporlar düzenlenecek ve bu vergilerin tahsili yoluna gidilecek"değerlendirmesinde bulundu.