Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, yeni bir Anayasa'nın Türkiye’de özgürlük ve varlığın teminatı olduğunu belirterek, "Anayasa konuşması fantezi değildir, ekmek gibi, su gibi temel ihtiyaçtır ve zaruridir" dedi.

AK Parti Kağıthane Gençlik Kolları tarafından Hamidiye Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "Gençler Buluşuyor, Yeni Anayasa'yı Konuşuyor" programına Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş katıldı. Programa katılarak Kağıthaneli gençlerle bir araya gelen Kurtulmuş’a, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın yanı sıra ilçede görev alan sivil toplum kuruluşları temsilcileri eşlik etti.

"İSTİKLAL MÜCADELESİ VERİYORUZ"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, programda yaptığı konuşmada, “Bir asır evvel Birinci Dünya Savaşı'nı kazanan müstevliler, şimdilerdeki emperyalistler istiyorlar ki haritalarda böldükleri bu insanları kendi zihinlerinde de bölerek parça parça etsinler lime lime etsinler. Onların yanında olan geri kalan devletleri de bölmek istiyorlar. Bu coğrafyanın kilit taşı olan Türkiye’yi de bölmek için çalışıyorlar. Dün Hindu'su, Yamyamı bir araya gelerek Çanakkale’de İstiklal harbinde karşımıza geçmişlerde, şimdi ise bu terör örgütünün arkasında da onlar var. Bunların hepsine karşı nasıl dedelerimiz İstiklal mücadelesi verdiyse biz de 2016 yılında istiklal ve istikbal mücadelesi veriyoruz. Allah'ın izni ve milletin desteğiyle bu savaşı kazanacağız” dedi.

Türkiye’nin yeni bir anayasa yapacak yeteneğe sahip olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Türkiye, 1921 yılının ruhuna benzer, milletin talepleriyle, milletin istekleriyle bir araya gelerek anayasa yapma yeteneğine sahip bir ülkedir. Şimdi neden anayasa lazım denilirse, bizler ilk olarak artık anayasa yazmak değil, anayasa yapmak istiyoruz. Diğer bir neden ise anayasalar Türkiye’de devleti temsil etmek üzere yazılmış metinlerdir. Devleti millete karşı korumak için yazılmış olan metinlerdir. Türkiye’de artık devleti milletten koruyacak bir anayasa değil, millettin istediği istikamette devleti şekillendirecek bir millet anayasasına ihtiyaç olduğu için bir anayasa gereklidir” diye konuştu.

“YENİ BİR ANAYASA YAPMAMIZ İÇİN BİZE OY VERDİLER"

Seçim sürecinde parlamentoda bulunan bütün partilerin seçim vaatleri arasında yeni bir anayasa ihtiyaçlarından bahsettiklerini ifade eden Kurtulmuş, “Şimdi parlamentoda bulunan bütün partiler seçim kampanyalarında yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğundan bahsetmişlerdi ve yeni bir Anayasa için söz vermişlerdi. AK Parti hükümetinin ise en son seçimde yeni Türkiye’yi kurmak için yeni bir anayasa yapacağız diyerek vatandaşlardan desteklerini istemişlerdir. Dolayısıyla bize son seçimde iki kişiden biri oy verirken, bize yeni Anayasa'yı yapın ve yeni Anayasa'nın yapılmasına öncülük edin diyerek oy verdi. Biz bu sorumluluğun farkındayız ve bu sorumluluğu yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

"DEVLETİN MİLLETİ OLMAZ, MİLLETİN DEVLETİ OLUR"

Bizim öncelikle devletin sahibi kimdir sorusuna cevap vermemiz gerekiyor" diyerek konuşmasına devam eden Kurtulmuş, “Devletin sahibi kim? Temel soru bu, anayasalar zaten bunun için yapılır. Bu çerçeveden baktığımız zaman bu soruyu artık devletin de, ülkenin de her şeyin sahibi millettir şekline oturtturmak zorundayız. Maalesef Türkiye’de hem 1961 Anayasası hem de 1982 Anayasası'nda çok açık bir şekilde bu soruya verilen cevap ülkenin sahibi devlettir cevabıydı. Bunu da şu şekilde yazmışlardır, ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ Anayasa'da yer alan bir kavramdır. Değerli arkadaşlar, devletin milleti olmaz, devletin ülkesi olmaz,  devlet dediğiniz şey bir mekanizmadır. Asıl olan millettir ve milletin devleti olur, milletin ülkesi olur” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE SÜPER LİGE ÇIKMAK İSTİYORSA HIZLI ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM ETMELİ"

Türkiye'nin güçlü bir devlet olması için hızlı bir şekilde yol alması gerektiğini belirten Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye dünyanın süper ligine çıkmak istiyorsa, dünyanın süper oyuncusu olmak istiyorsa hızlı bir şekilde yoluna devam etmelidir. Bunun için milletin verdiği iradeyi hiçbir saniye tereddüt etmeden, bir saniye bile başkalarına danışmadan icra edebilecek bir mekanizmaya ihtiyaç var. Biz başkanlık sistemini bunun için istiyoruz. Başkanlık sistemiyle Türkiye etkin bir yürütmeye sahip olsun istiyoruz. Başkan attığı adımların hesabını da vererek hızlı bir şekilde yoluna devam etsin.”

“ANAYASA YAPMA ÇALIŞMALARI FANTEZİ DEĞİL, MİLLET İÇİN ZARURİDİR”

Konuşmasının sonunda Anayasa değişikliğinin zaruri olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Anayasa konuşması bir fantezi değildir. Anayasa bizim milletimiz için su gibi, ekmek gibi zaruri maddelerden bir tanesidir. Anayasa ekmeğimizdir, aşımızdır. Yeni bir anayasa Türkiye’de özgürlüğümüzdür, varlığımızdır ve varlığımızın teminatıdır. Yeni bir anayasa Türkiye’de devlet-millet bütünleşmesinin çimentosudur. Bunu yapmak AK Parti kadrolarının boynunun borcudur. İnşallah sizlerin ve milletin desteğiyle bunu yapacağız. Milletimize tarih önünde erdiğimiz sözü tutarak yolumuza koşar adım devam etmeyi sürdüreceğiz.”